Irački dužnosnici službeno su, pošto su mu nadjenuli novi naziv i svježe ga oličili, ponovno otvorili zloglasni zatvor Abu Graib, koji je bio sinonim za američko zlostavljanje iračkih zatvorenika.


Ta kaznionica, koja se sada službeno zove Bagdadski središnji zatvor, smještena u predgrađu iračkoga glavnog grada, ozloglašena je kad su snimke američkih vojnika koji muče i zlostavljaju iračke zatvorenike obišle svijet. Snimke, objavljene nepunu godinu dana nakon rušenja režima Sadama Huseina, izazvale su zgražanje i bijes diljem svijeta i potpomogle su potpirivanju pobune protiv američkih snaga u Iraku.

Vezani članci Prosvjednici ispred američke ambasade u Bagdadu Eksplozija zatresla Bagdad: U blizini veleposlanstva SAD-a pala raketa, dvije pogodile američku zračnu bazu Prosvjedi zbog novih napada Novi zračni napad u Iraku, ima poginulih i ranjenih: Koalicija pod američkim vodstvom - "Nismo mi"

>> Zatvor Abou Ghraib pretvorio vojnike u demone

>> SAD: Sud preporučio strogi ukor za zapovjednika Abu Ghraiba

Bivši američki predsjednik George W. Bush nazvao je događaje u Abu Graibu jednom od najnižih točaka u svojemu mandatu.Novi 'Abu Graib' trenutačno ima samo 400 zatvorenika, moderne liječničke i stomatološke ordinacije, sobu s računalima te dvorište s fontanom namijenjeno šetnji zatvorenika i primanju posjeta.Zatvor može 'udomiti' od 13 do 14 tisuća zatvorenika, a u Sadamovo doba u njemu ih je znalo biti i više od 60 tisuća.