Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SCHINDLER NAŠEG DOBA

'Ona je lijepa, marljiva i djevica. Ima 11 godina. Cijena - 9000 dolara'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bijesan i ogorčen, ovaj je čovjek odlučio uzeti stvari u svoje ruke.

Početna cijena je 9000 tisuća dolara. Ona je lijepa, marljiva i djevica. Ima 11 godina.

Ovako izgleda jedan od oglasa na internet tržištu na kojem Islamska država prodaje zarobljene djevojčice, žene, djecu. I to je samo jedan od sličnih koje Abdullah Shrem čuva u svojem mobitelu. Svaki od takvih oglasa nudi vrijedne tragove - fotografije i lokacije za koje se nada da će mu pomoći da spasi djevojčice i mlade žene Jazida koje su militanti oteli u svojim smrtonosnim pohodima.

Abdullah Shrem je poput Schindlera današnjice. Uspješan poslovni čovjek imao je dobre trgovačke veze u Aleppu u Siriji kada su stigli osvajači - Islamska država. Više od 50 članova njegove obitelji u pokrajini Sindžar je kidnapirano, zajedno s tisućama drugih Jazida od kojih je većina, osobito mladih žena i djevojčica završila u ropstvu.

Očajan i bijesan zbog nedostatka podrške od strane međunarodne zajednice, odlučio je sam uzeti stvari u svoje ruke - organizirao je mrežu krijumčara cigareta koji ulaze na teritorij Islamske države. Do sada je njegova mreža na taj način uspjela osloboditi 240 Jazida.

Nije bilo lako, nije bilo jeftino, skoro je potrošio sve svoje bogatstvo na plaćanje krijumčarima. Ulog za ulazak na teritorij militanata je velik - mnogi su krijumčari uhvaćeni i smaknuti dok su pokušavali ući u trag otetim djevojčicama Jazida. No, Shrem tvrdi da se rizik isplati.

'Kad god nekoga spasim, to mi daje snagu i vjeru da trebam nastaviti sve dok ih sve ne spasimo.'

Ključni tragovi iz oglasa

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Jedanaestero pritvorenih "Jeste li sigurni?" Rusija ne vjeruje da je za pokolj u Moskvi odgovorna Islamska država, prstom upiru na drugu stranu Islamska država objavila fotografiju napadača koji su navodno odgovorni za napad u Rusiji Užas u Rusiji Islamska država objavila fotografiju napadača: Ovo su muškarci odgovorni za pokolj u Moskvi

Ponekad njegova mreža slijedi tragove iz oglasa, ponekad taoci sami uspiju kontaktirati nekoga od njih i daju im ključne detalje u kojem su gradu, pokrajini, bilo što. Spašavanje zna trajati tjednima - prelazak teritorijem ISIL-a je opasan - sele se iz vozila u vozilo ili po sigurnim kućama.

Dileen je jedna od onih koju je Shrem spasio sa svojim timom. Uhvaćena je u provinciji Sindžar sa svojom djecom.

'Odvojili su najljepše žene. Mene su prodali jednom borcu koji me je zlostavljao. Pet mjeseci bila sam u njegovoj kući. Moja kćer Aisha kojoj je tek sedam godina bila je u podrumu s drugom djecom gdje su izrađivali bombe', kazala je.

'Radila sam bombe. Bila je tamo curica mojih godina i njezina majka. Govorila mi je da će me ubiti ako ne budem radila što mi kažu. Obukli bi nas u crno, a tamo je bio neki žuti materijal, i šećer i prah, a mi bi ih vagale pa grijale i pakirale. Oni bi dodali neke žice', ispričala je djevojčica.

Dileen je nekako uspjela dobiti broj od Shrema od jedne druge žene i uspjela ga je kontaktirati. Ona i Aisha spašene su u zadnji čas, prije nego što je Aisha napunila osam godina kada bi i ona bila prodana u seksualno roblje, piše CNN.
 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene