Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Shlomit Kishik - Cohen, izraelska špijunka s nadimkom "biser Mossada", umrla je u ponedjeljak u 100. godini.


Shlomit Kishik - Cohen je dugo radila u susjednom Libanonu, gdje je pomagala u prelasku židova iz Libanona i drugih arapskih zemalja u Izrael. Tako je pomogla da oko tisuću židova iz Libanona dođe u Izrael.

Vezani članci Cijepljenje Omogućili su cijepljenje djece od pet do 11 godina: Kreće se od ponedjeljka Izrael cijepljenje Izrael će uskoro cijepiti malu djecu: "Cijepljenje te grupe nadilazi bilo kakav rizik"

"Zbogom najbolja izraelska špijunko u Libanonu", piše u ponedjeljak dnevnik Yediot Aharonot. Ta žena, poznata i pod nadimkom "Shoula", rođena je 1917. u Argentini, u židovskoj obitelji koja se preselila u Jeruzalem dok je ona bila dijete.

Nakon udaje za bogatog trgovca, libanonskog židova Josepha Cohena koji je bio 20 godina stariji od nje, dolazi u Bejrut gdje počinje volonterski raditi za buduću židovsku državu. Nakon stvaranja države Izraela priključila se Mossadu za koji je od 1947. do 1961. prikupljala vojne obavještajne podatke iz Sirije i Libanona.

Govorila je da mužu nikada nije otkrila ništa o svom poslu i da je dvojicu sinova uspjela poslati u Izrael. "Shoula" je 1961. uhićena u Libanonu, gdje je osuđena na smrt, ali joj je kazna nakon žalbe promijenjena.

Bila je dio tada "veoma važne, ako ne i najvažnije špijunske mreže", rekao je u dokumentarnom filmu Al Jazeere prikazanom 2016. Sami al Khatib, bivši čelnik libanonske obavještajne službe.

Oslobođena je u razmjeni zatvorenika nakon izraelsko-arapskog rata u lipnju 1967., nakon čega je s obitelji živjela u Jeruzalemu. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju