Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nevjerojatno

VIDEO Potvrdio restoran: Američka ministrica u Kini se najela ludih gljiva

Tijekom službene večere koju su kineski domaćini priredili za američku ministricu financija Janet Yellen, 76-godišnjakinja je navodno pojela čak četiri porcije gljiva koje imaju halucinogena svojstva.

Janet Yellen, ministrica financija SAD-a, poznata je po svojoj stručnosti u makroekonomiji, a ne po avanturizmu i iskušavanju novih okusa. Još manje droga. 

Međutim, tijekom svog nedavnog službenog putovanja u Peking, 76-godišnja skrbnica najvećeg svjetskog gospodarstva iznenadila je promatrače neočekivanom gestom: više puta se naklonila svom kineskom kolegi, koji joj nije uzvratio, prenosi The Times.

Razlog ovakvog odstupanja od strogih diplomatskih normi možda je otkriven kroz tvrdnje da je prije susreta konzumirala nekoliko porcija tradicionalnog jela od gljiva za koje se vjeruje da imaju halucinogena svojstva.

Yellen i njezino izaslanstvo stigli su u Peking 6. srpnja, a iste su večeri večerali u Yi Zuo Yi Wangu, restoranu specijaliziranom za jela iz pokrajine Yunnan. Prema riječima njihova osoblja, razvila je ljubav prema gljivama i naručila je impresivne četiri porcije jian shou qinga. 

Pročitajte i ovo Jan Lipavský Treba znati granicu Iznenada preminulo troje čeških diplomata: Ministar zaposlenima poslao važno pismo

 Ne zna se je li ministrica za to znala prije nego što ih je kušala, ali Peter Mortimer, profesor na Institutu za botaniku Kunming u Yunnanu, pojašnjava da se gljivu smatra otrovnom. "Imam prijatelja koji ih je greškom pojeo i halucinirao tri dana. Znanstvenici još uvijek nisu identificirali spojeve koji su odgovorni za izazivanje halucinacija. To ostaje pomalo misterija i većina dokaza je anegdotalna", rekao je za američke medije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene