Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SUDBINA PUSTINJSKOG BISERA?

'Ne postoje snage koje bi ih mogle zaustaviti u pokolju i uništavanju svijetske civilizacije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Palmira je strateški važna jer otvara put prema velikoj sirijskoj pustinji koja graniči s iračkom pokrajinom Al Anbar koju je Islamska država velikim dijelom već zauzela.

U samo tjedan dana osvojena su dva velika sirijska grada. Osvajanjem povijesnog grada Palmire, pod nogama samoproglašene Islamske države leži više od 50 % Sirije. Lokalne vlasti napominju kako je na dijelu neviđen masakr. Borci ISIS-a ubijaju pobunjenička plemena koja još uvijek drže otpor, piše The Guardian.

Pročitajte i ovo Ilustracija eskalacija rata Širi se sukob: Amerikanci uzvratili projektilima zbog napada na njihovu vojnu bazu Slika nije dostupna Ne odustaju od vraćanja Ramadija AMERIKA PONOVNO LAGALA? 'Željeli smo se boriti, a onda je stigla naredba za povlačenje'

"Ne postoje snage koje bi ih mogle zaustaviti u njihovom pokolju kao ni pri uništavanju kulturne i povijesne baštine, svijetske civilizacije", rekao je Rami Abdurrham, voditelj sirijske organizacije za ljudska prava.

Nakon tjedan dana žestokih porbi i otvorene vatre sa svih strana, džihadisti su na korak bliže ostvarenju svojeg cilja, a to je spajanje zauzetog teritorija s uporištima u gradovima Homosu i Dasku.

PALA 'VENECIJA NA PIJESKU' Pola zemlje u rukama je krvnika!

Prema riječima lokalnog aktivista, ISIS uništava grad ne bi li ga što prije 'očistio' od Assadove vojske. Ubijaju i pripadnike sunitskog plemena Shaitat koji su se borili na strani Assada i njegove vojske.

Palmira je gotovo prazna, a nema nikoga da se bori protiv boraca Islamske države. Imaju pristup svim veličanstvenim, povijesnim spomenicima i ruševinama grada Palmire, a svijet je u strahu da će s lica Zemlje izbrisati veliki dio ljudske povijesti, baš kao što su to učinili u Iraku.

Žele pokrenuti novu eru

Osim 95.000 četvornih kilometara teritorije Sirije, ISIS u rukama drži i najveće elektrane koje strujom opskrbljuju velik dio zemlje, pa čak i onaj za zapadu koji je još uvijek slobodan, piše Sky news.

Prema riječima povjesničara i stručnjaka, borci samoproglašene Islamske države uništavaju ljudsku civilizaciju radi, kako tvrde, pogrešnih idola. Njihovo uništavanje za cilj ima iskorijevanje politeizma, mnogoboštva te vraćanje na monoteizam, vjeru u samo jednoga boga.

Žele zaustaviti širenje mnogoboštva te pokrenuti novu eru, eru vjere u jednog, istinitog i 'pravog' boga, tvrde stručnjaci.

Golem gubitak za čovječanstvo

Uništenje antičkog grada Palmire u Siriji, koji su zauzeli džihadisti Islamske države, bilo bi golem gubitak za čovječanstvo, kazala je u četvrtak direktorica UNESCO-a Irina Bokova, a zabrinutost je izrazila i Europska unija.

"Palmira je izvanredna svjetska baština u pustinji i njezino uništenje bilo bi ne samo ratni zločin nego i golem gubitak za čovječanstvo", kazala je je Bokova u video poruci objavljenoj na internetu, ponovivši poziv Vijeću sigurnosti UN-a da se posveti tom pitanju.

"Potrebno je da Vijeće sigurnosti, svi politički i vjerski čelnici upute apel kako bi se spriječilo to uništenje", dodala je.

Preuzeli su nadzor nad gotovo cijelim gradom - Svijet se pita što sada slijedi

"Na koncu, to je kolijevka ljudske civilizacije", koje "pripada cijelom čovječanstvu", kazala je. "Palmira nam govori da sve kulture međusobno utječu jedna na drugu, da se međusobno obogaćuju."

Zabrinutost je izrazila i šefica europske diplomacije Federica Mogherini.

"Ponovno su ubijene stotine ljudi, tisuće bi mogle biti izložene proizvoljnom nasilju, a moguće je i novo uništavanje kulturnih lokacija", kazala je.

Mogherini, koja se nalazi u posjetu Izraelu, istaknula je da su "masovna ubojstva i namjerno uništavanje kulturnog i arheološkog nasljeđa u Siriji i Iraku ratni zločini po odredbama Rimskog statuta" Međunarodnog kaznenog suda.

Islamska država osvojila je u četvrtak cijelu Palmiru, potaknuvši strahove da bi to arheološko blago moglo biti uništeno.

Džihadisti IS-a uništili su nekoliko kipova i vrijednih predmeta u antičkim gradovima u Iraku.

Pustinjski biser

Palmira, "pustinjski biser", nalazi se 210 kilometara sjeveroistočno od Damaska i upisana je na UNESCO-ov popis svjetske baštine. To je oaza kroz koju su prolazile karavane na putu između Zaljeva i Sredozemlja.

Palmira je strateški važna jer otvara put prema velikoj sirijskoj pustinji koja graniči s iračkom pokrajinom Al Anbar koju je Islamska država velikim dijelom već zauzela. (M.G./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene