Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Suđenje muškarcu optuženom za masovno ubojstvo i ranjavanje gledatelja koji su 2012. bili na ponoćnoj premijeri filma "Batman" u gradiću Aurori počelo je u ponedjeljak u Koloradu višesatnim uvodnim riječima tužitelja koji ga je opisao kao oličenje zla i obrane koja je tvrdila da se radi o mentalno oboljeloj osobi.


James Holmes je 20. srpnja 2012. pogodio 70 osoba usmrtivši pri tom njih 12. "Četiri stotine ljudi došlo je u kino kako bi se zabavilo... jedna je došla kako bi ih pobila", kazao je državni odvjetnik okruga Arapahoe George Brauchler u uvodnim riječima.

Vezani članci Slika nije dostupna Psihijatru iznio detalje krvavog pohoda: 'Bio sam na 'autopilotu'' Slika nije dostupna Otac bebe: 'Samo smo htjeli pogledati Batmana s djecom'

Obrana, koju je vodio odvjetnik po službenoj dužnosti Daniel King, uzvratila je da se nije radilo o svjesnom izboru razumne osobe. "Ovdje se radi o bolesti mozga".

Holmes (27) izjasnio se da nije kriv po osnovi neuračunjivosti za 166 točaka optužnice za ubojstva, pokušaje ubojstava te za nošenje oružja i eksploziva. Tužitelji traže smrtnu kaznu.

Stravični zločini koji su u 2012. šokirali svijet

Obrana priznaje da je ubojstva počinio no traži da ga se smjesti u ustanovu za mentalno bolesne osobe a ne da ga se pogubi zbog toga što je u trenutku zločina bio neuračunjiv. Brauchler je, pak, oslikao hladnokrvnog ubojicu koji je prikupljao oružje dok je pomno planirao zločin.

On je citirao Holmesov dnevnik, kojeg je poslao svome psihijatru, u kojem je u danima prije ubojstva procjenjivao kino dvorane po tome u kojoj je bolje ubiti i priznao kako je čitav život opsjednut ubijanjem ljudi.

"Tražit ću vas da odbacite tvrdnju ovoga čovjeka da nije razlikovao dobro od lošeg", kazao je Brauchler pozivajući porotu da ga proglasi krivim za 12 ubojstva i 70 pokušaja ubostava. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook