Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Egiptu su pronađeni ostatci piramide izgrađene prije skoro 3700 godina, potvrdilo je ministarstvo zaduženo za egipatske starine.


Voditelj sektora za egipatske starine, Mahmud Afifi, navodi u priopćenju da se ostaci nalaze sjeverno od 'Savijene piramide' kralja Snofrua, na području kraljevske nekropole Dahšur, oko 40 km južno od Kaira.

Zbog njezine zanimljive padine, smatra se kako je ova piramida bila prvi pokušaj izgradnje ravne piramide. Vjeruje se da je piramida izgrađena tijekom 13. Faraonske dinastije, a u njoj su se pokapali visoki dužnosnici tog vremena.

Između ostalih pronalazaka na području ove kraljevske nekropole, jedni od važnijih su ocrtani interijeri hodnika i bloka s 10 hijeroglifskih linija što, iako čudno, zbilja nije čest prizor u piramidama. Ministarstvo je priopćilo da su u vrlo dobrom stanju, a da daljnjim iskopima pokušavaju otkriti više toga te zaključno utvrditi veličinu piramide.

Dahšur je kraljevska nekropola u kojoj je kralj Snofru prije 4600 godina, izgradio prvu ravnu piramidu drevnog Egipta, 104 metara visoku Crvenu piramidu.

Kralj Snofru je također konstruirao i stariju verziju, 105 metara visoku 'Savijenu piramidu'. Snofrua je naslijedio njegov sin Khufu, koji je poznat kao kralj koji je upogonio gradnju Velike piramide u Gizi, koja je danas jedno od 7 svjetskih čuda sa svojih 138 metara.

Izgrađene prije nekoliko tisuća godina, ove piramide i dalje daju posla stručnjacima koji još uvijek nisu u stanju objasniti kako je čovjek u to vrijeme uspio izgraditi nešto poput ovoga bez korištenja modernih alata. Ipak, postoje entuzijasti koji su čak i pokušali rekonstruirati kako se to moglo izvesti.
 

Vezani članci Slika nije dostupna Nova tajna egipatskih piramida: Otkrivena velika šupljina, nitko ne zna čemu služi Slika nije dostupna Još jedno u nizu nevjerojatnih otkrića: Otkriven hram slavnog egipatskog faraona