Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlast strahuje od povećenja broja zaraženih

2,5 milijuna ljudi ide na hadž unatoč gripi H1N1

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Unatoč pandemiji gripe H1N1 i mogućim prosvjedima iranskih hodočasnika, više od 2,5 milijuna muslimanskih vjernika priprema se za hadž u Meki i Medini, svetim gradovima Saudijske Arabije.

 Za skrb hodočasnika angažirano je više od 100.000 policajaca i 20.000 zdravstvenih radnika, a najveće godišnje hodočašće kulminira u četvrtak okupljanjem vjernika na brdu Arafat blizu Meke.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Godišnje hodočašće Oko dva milijuna muslimana na hadžu! Slika nije dostupna Prvi dan muslimanskog hodočašća Više od dva milijuna muslimana počelo je pristizati u Minu na hadž

>> Hadž: 'Ove godine pad broja hodočasnika'

Vlasti su uložile velike napore protiv širenja zaraze, no u subotu su objavljeni prvi smrtni slučajevi hodočasnika, povezani s gripom H1N1. Vlasti, međutim, strahuju da bi brojka mogla biti veća od 20 objavljenih slučajeva. Saudijske vlasti preporučile su svojih državljanima da se cijepe i povećale su mjere zaštite.Termokamere postavljene su u zračne i pomorske luke, povećan je broj kreveta u mnogim bolnicam i stvorene zalihe 1,5 milijuna doza cjepiva Tamiflu.

U Saudijskoj Arabiji 70 osoba je umrlo, a 7.000 zaraženo virusom nove gripe izvan populacije hodočasnika. Vlasti strahuju i od eskalacije nasilja jer bi 65.000 iranskih hodočasnika moglo organizirati tradicionalnu protuameričku manifestaciju. Godine 1987., takvi iranski prosvjedi potaknuli su sukob s više od 400 žrtava. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene