Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TUGA U GAZI

Maleno srce nije izdržalo: 19-mjesečna djevojčica preminula čekajući da Izrael obitelji izda dozvolu za liječenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
19-mjesečna djevojčica u Gazi preminula je čekajući da izraelske vlasti njezinoj obitelji izdaju dozvolu za odlazak na liječenje zbog rupice na srcu.

Dok je palestinska obitelj Al-Masri čekala na dozvolu izraelskih vlasti kako bi mogli napustiti Gazu i odvesti 19-mjesečnu kći Fatimu na liječenje srca, dijete je preminulo. Na dozvolu su čekali pet mjeseci, no maleno srce nije izdržalo.

Organizacije za ljudska prava priopćile su da je izraelska blokada Gaze odgovorna za smrt Fatime al-Masri, kojoj je prošle godine dijagnosticirana rupica u srcu i koja je umrla u petak.

"Htio bih da sam i sam mrtav", rekao je Jalal al-Masri, Fatimin otac. "Stalno su govorili da je prijava 'u pregledu, u pregledu', a onda je umrla. Ništa ne može slomiti čovjeka više od gubitka djeteta", shrvan je otac malene Fatime, prenosi The Guardian.

Al-Masri je rekao da je Fatima propustila dva termina za liječenje u jeruzalemskoj bolnici al-Makassed u prosincu i veljači, dok je njezinoj obitelji rečeno da je njezin slučaj "u pregledu" u Upravi za koordinaciju i vezu (CLA), izraelskom tijelu koje se bavi izdavanjem palestinskih dozvola za putovanja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Biden nazvao Netanyahua Svjedoci o užasu u pojasu Gaze: "Ovo što proživljavamo je nešto najgore što se može dogoditi ljudskom biću. Te scene ne možeš ni zamisliti dok ih ne vidiš"

Al Mezan Centar za ljudska prava, palestinska nevladina organizacija, preuzela je Fatimin slučaj. Oni su osudili izraelsko zatvaranje pojasa Gaze i ograničenja kretanja Palestinaca, što uključuje uskraćivanje pristupa pacijentima bolnicama na Zapadnoj obali, istočnom Jeruzalemu, Izraelu i inozemstvu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Krhko primirje Izrael avionima gađao Hamasove lokacije u Gazi: Poručuju da su odgovorili na raketnu paljbu prema njima

Mahmoud Shalabi, programski koordinator za dobrotvornu organizaciju Medical Aid Palestine u Gazi, rekao je da je blokada "ugušila" zdravstveni sustav, ostavljajući bolnice bez lijekova i opreme, kao i da su se uvjeti pogoršali tijekom pandemije.

"Moja sestrična, koja je bolovala od raka, pokušala je potražiti specijaliziranu skrb u istočnom Jeruzalemu, ali je umrla čekajući dozvolu. Iza sebe je ostavila petero male djece", kazao je Shalabi.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene