Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Samaranch posjetio Memorijalni centar 'Dražen Petrović'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Počasni predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora, Juan Antonio Samaranch, posjetio je Muzejsko memorijalni centar "Dražen Petrović".

Samaranch je s izuzetnim zadovoljstvom razgledao spomenik i muzej Dražena Petrovića, koji je 7. lipnja 1993. poginuo u teškoj prometnoj nesreći u blizini bavarskog grada Ingolstadta.

Pročitajte i ovo Ivica Puljak, gradonačelnik Splita Moguća koalicija s DP-om? Puljak za Dnevnik Nove TV: "Prvi cilj je maknuti HDZ, a potom od Hrvatske napraviti modernu europsku zemlju" Slika nije dostupna 'Dražen Petrović bio je najbolji na svijetu'

U Draženovu je čast, a uz svesrdnu pomoć Samarancha, 29. travnja u 1995. u parku Olimpijskog muzeja u Lausannei otriven spomenik. 

Sedam godina poslije, 27. rujna 2002., taj istinski velikan
hrvatske i svjetske košarke je primljen i u košarkašku Kuću slavnih.

Na ulazu u muzej, Samarancha su dočekali roditelji Dražena Petrovića i brat Aleksandar, koji je bio i vodič kroz muzej, smješten u južnom mezaninu poslovnog tornja Cibone. 

U njemu je sakupljeno i izloženo gotovo 500 predmeta vezanih uz karijeru jednog od najvećih igrača u povijesti košarke.

Samarancha, koji boravi u našoj zemlji u sklopu obilježavanja 15. objetnice primitka Hrvatskog olimpijskog odbora u međunarodnu olimpijsku obitelj,  je najviše interesirala mogućnost računalnog pretraživanja i projiciranja gotovo svih utakmica koje je Dražen odigrao za Šibenku, Cibonu, reprezentaciju bivše države i Hrvatske te dvoboja NBA lige.

Izjavio je kako je impresioniran grandioznošću i postavom muzeja kakvog nema u svijetu.

'Nije mi poznato da u svijetu postoji športski muzej koji je u cijelosti posvećen jednoj osobi', rakao je Samaranch.

On je s posebnom pozornošću razgledao spomenik Dražena Petrovića kojeg je izradio akademski kipar Kuzma Kovačić i koji prikazuje Dražena kao antičkog junaka, ali i košarkaša u žaru igre.

Prije obilaska Muzeja, Juan Antonia Samarancha te člana Međunarodnog olimpijskog odbora Antuna Vrdoljaka i predsjednika HOO-a Zlatka Matešu primio je i predsjednik Vlade Republike Hrvatske dr. Ivo Sanader, a predsjednik RH Stipe Mesić je za visokog gosta priredio svečani ručak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene