Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Dražen Petrović bio je najbolji na svijetu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Počasni predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Juan Antonio Samaranch, koji boravi u našoj zemlji u sklopu obilježavanja 15. obljetnice primitka Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) u međunarodnu olimpijsku obitelj, održao je večeras u hotelu Regent Esplanada završnu konferenciju za novinare na kojoj se zahvalio za gostoprimstvo.

'Ja sam prije nekoliko godina obećao prijatelju i članu MOO-a, Antunu Vrdoljaku da ću doći u Zagreb na obilježavanje 15-te godine primanja HOO-a. To obećanje sam morao održati unatoč mojim godinama,' rekao je 86-godišnji vitalni Katalonac koji je 21 godinu bio na čelu MOO-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Utorak 9. studenog od 12.30 sati Robert Jozinović u utorak na F2F chatu Dnevnik.hr -a Slika nije dostupna Cibona puna i drugi dan Bajaga još jednom uspješno raspjevao Zagrepčane

Pored prijema kod najviših dužnosnika vlasti, premijera Sanadera i predsjednika Mesića, Samaranch je posjetio spomenik i muzej Dražena Petrovića koji ga je posebno impresionirao.

'Vidio sam mnogo muzeja, a posebno sportskih muzeja u svijetu, ali još nikada nisam vidio jedan tako dobro i moderno uređen muzej koji je posvećen jednom sportašu. Zato još jednom čestitam Draženovim roditeljima i bratu, ali i svima koji su pomogli u realizaciji tog jedinstvenog projekta, kazao je Samaranch, te još jednom ponovio da je za njega Dražen bio najbolji košarkaš svih vremena.

Upitan da imenuje još neke hrvatske sportaše kojih se sjeća, Samaranch je spomenuo Gorana Ivaniševića, Janicu Kostelić, košarkašku ekipu iz Barcelone, te vaterpolsku reprezentaciju koja je na OI u Atlanti 1996. izgubila u finalu od Španjolske. Samaranch je rekao da imamo i sjajne rukometaše, 'a koliko su dobri uvjerit ćemo se svi skupa za nekoliko dana kada u Njemačkoj počinje SP na kojem moji Španjolci brane
svjetsko zlato. Nastojat ću svakako biti nazočan na finalu,' dodao je. 

Samaranch je izrazio i žaljenje što mladi i uspješni sportaši poput Iana Thorpa i Janice Kostelić prekidaju karijeru, te izrazio uvjerenje da će Janica uskoro nastaviti svoju izuzetnu skijašku karijeru.

Na pitanje hoće li se broj sportova na olimpijskim igrama povećavati ili smanjivati Samaranch je odgovorio da je to limitirano odlukom MOO-a da na OI može nastupiti ne više od 12.500 sportaša, a svake četiri godine odluka o broju sportova se preispituje.

' Broj sportova ne smije biti više od 28, a u Pekingu će ih biti 26. Međutim, nakon OI u Londonu 2012. Moguć je da se broj poveća za još dva sporta,  kazao je Samaranch napomenuvši da njegov nasljednik Belgijanac Jacquese Rogge obavlja sjajan posao na čelu MOO-a.

'Ja sam bio izabran kao sedmi predsjednik MOO-a i drugi sam, poslije osnivača modernog olimpijskog pokreta Pierrea de Coubertina, koji je živio i radio u Laussane gdje je sjedište MOO-a. Rogge je treći i to je izuzetno značajno za djelovanje MOO-a koje traži kompletnu
ličnost.' 

Samaranch se osvrnuo i na najveći problem svjetskog sporta - doping, koji je po njegovom mišljenju nemoguće u potpunosti iskorijeniti.

'Doping je top problem MOO-a i s njime smo već puno bitaka dobili, ali nikako i rat. To je jedna vrsta varanja i mi to ne smijemo dozvoliti u sportu. Međutim, teško se globalno boriti sa tim najvećim problemom modernog sporta,' zaključio je Samaranch koji će večeras nazočiti svečanom obilježavanju 15. obljetnice primitka HOO-a u MOO, a koje će se održati u dvorani Vatroslav Lisinski.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene