Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bankrotirala Marion Jones

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sedam godina nakon što je u Sidneyju osvojila 5 olimpijskih medalja, što nikada nije uspjelo ni jednoj drugoj sportašici, američka atletičarka Marion Jones je bankrotirala.

31-godišnja trkačica koja je po utrci zarađivala između 70.000 i 80.000 dolara (te još najmanje milijun dolara na bonusima i raznoraznim dodacima), prema sudskim spisima koje je objavio Los Angeles Times sada na računu ima oko 2.000 dolara. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zatvor za Marion Jones zbog dopinga Slika nije dostupna MOO u problemima nakon diskvalifikacije Marion Jones

Prošle joj je godine banka uzela 2,5 milijuna dolara vrijednu vilu u Chapel Hillu u Sjevernoj Carolini (gdje joj je susjed bio Michael Jordan). Da bi skupila novac, trkačica je bila prisiljena prodati još dvije nekretnine, uključujući i majčinu kuću. 

Financijski problemi 'isplivali' su na površinu na suđenju treneru Danu Pfaffu u Dallasu, kojeg je Jonesova optužila za kršenje ugovora. Pfaff je podigao kontra-tužbu i sud je presudio u njegovu korist. Dobio je 240.000 dolara zbog neisplaćenih honorara i sudskih troškova. 

Problemi s tužbama započeli su 2003. kada je trkačicu za doping optužio Victor Conte, osnivač laboratorija BALCO (Bay Area Laboratory Co-Operative) u kojem je vođena federalna istraga.

Prošle je godine Jonesova na doping testu bila pozitivna na hormon eritropoetin, tzv EPO (To je hormon koji se normalno proizvodi u bubrezima, a njegova je uloga u organizmu da povećava koncentraciju hemoglobina koji se nalazi u eritrocitima i odgovoran je za vezivanje i prijenos kisika. Kod sportaša se koristi tzv. rekombinantni EPO čije korištenje povećava razinu hemoglobina za 7%, aerobni kapacitet za 5%, te za 34% produžava vrijeme iscrpljivanja sportaša pri razini od 95% maksimalnog aerobnog opterećenja). Jonesova se odmah iz Europe vratila u SAD gdje je oslobođena optužbi nakon što je drugi uzorak pokazao da je negativna. Ipak, propustila je najmanje 5 međunarodnih natjecanja, zbog čega je izgubila oko 300.000 dolara.  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene