Prva grupa škole mršavljenja na Sljemenu izgubila je zajedno 70 kilograma. Došao je red i na drugu grupu, a u njoj su i Katica i Finka.


Debljina je ozbiljan javno - zdravstveni problem. Stoga je pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo otvoren Centar za promicanje zdravlja - Živjeti zdravo. U njemu će za sve zainteresirane građane, potpuno besplatno, biti organizirane radionice i predavanja na kojima će moći naučiti kako se zdravo hraniti te zdravo živjeti.

Vezani članci Dijete jede hamburger, ilustracija (Guliver/Thinkstock) 60 posto Hrvata ima problema s težinom: "Debeli ljudi puno su skuplji za zdravstveni sustav" Charlotte Coker smršavjela je 20 kilograma uz pomoć hipnoze (Foto: Profimedia) Smršavjela 20 kilograma nakon "ugradnje" imaginarnog želučanog balona

Nakon prve grupa polaznika, njih 18, koja se uspješno riješila viška kilograma i u deset dana zajedno smršavjela čak 70 kilograma, došao je red i na drugu grupu.

Za skidanje 100 grama masti potrebno je potrošiti 900 kalorija!

I Katica i Finka došle su na Sljeme uvidjeti što krivo jedu. Katica Delić iz Solina ima 99 kilograma, a Finka Marić iz Zagreba želi skinuti 10 kilograma.

'Griješila sam navečer što sam jela. Uzimala čips i grickalice', kaže Finka. Katica pak kaže da ona uopće ne zna što nezdravo jede. A na pitanje jesu li kokoš i krumpiri koje je spomenula plivali u masti odgovara: 'Sigurno je plivalo u masti'.

'Pa znala sam pojesti u dva dana makovnjaču cijelu koju pečem', dodaje.  Priznaje da možda stavlja previše i maslinovog ulja.

'Ako sad nutricionistica kaže da je dovoljna žlica ja stavim sigurno četiri', kaže.

'Na vinkovačkim jesenima nemam granicu u kulenu i svim tim štetnim proizvodima', priznaje. Slaže se i s tvrdnjom da zapravo kulen nije štetan proizvod, ali je problem u količinama koje pojede.

Njihova sadašnja kuharica ne voli velike količine ničega...
'Šećer oduvijek manje stavljam, manje soli. Jako malo stavljam masnoće', kaže kuharica Marija Ivašković. Zato su u utorak bili nemasni šampinjoni, palenta, poriluk i povrtna juha.

'Jučer su imali pečenu puretinu, piletina je bila, pa riba pastrva', kaže kuharica. Bili su i povrće i grahorice. Svježi sir. Vrhnje su isključili iz prehrane i zamijenili ga jogurtom.

Zašto kobasica nije najpametniji odabir?

'Onda bi unijeli previše energije namirnicom koja vas neće dugo držat sitim', objasnila je Maja Vukmirović, nutricionistica škole mršavljenja.

'Osobe s prekomjernom tjelesnom težinom su povezane sa šećernom bolesti čak 62%, preko 50 % sa srčano žilnim promjenama', tvrdi dijabetolo, profesor Željko Metelko.

Katica kaže da će se odreći sjedenja.

Međutim, nikako se odreći sjedenja, preporučuju stručnjaci.
'Zapravo bi trebalo sve kućanske stvari raditi sjedeći, a onda uzeti muža pod ruku i otići šetati', objasnio je profesor Metelko Katici.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook