Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera lažni SMS-ovi

USKOK pokrenuo istragu protiv Blaža Curića, zatražit će i određivanje istražnog zatvora

Milijan Brkić (Foto: Dnevnik.hr)
Milijan Brkić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Milijan Brkić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Uhićen je muškarac kojeg se sumnjiči da je bivšem informatičaru MUP-a Franji Vargi dojavio da mu se sprema uhićenje zbog izrade lažnih SMS-ova za Zdravka Mamića, ali i bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka i potpredsjednika te stranke Milijana Brkića. Riječ je o Blažu Curiću, vozaču ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića i kumu Milijana Brkića.

Brkić u Saboru nije bio osobito rječit, ali je novinarima potvrdio kako je uhićeni vozač njegov kum.

Pročitajte i ovo Nastavak suđenja Mamićima - 1 Bivši igrači Dinama Nova svjedočenja na suđenju protiv Mamića: "Ne mogu se sjetiti da li je baš bilo tako, ali netko mi je donio novac" Slika nije dostupna Vargu poznaje i to ne krije Bjegunac Zdravko Mamić progovorio o svojoj ulozi u aferi SMS: "To je jedna velika konstrukcija"

"Čuo sam iz medija da je priveden moj prijatelj, suborac i kum Blaž Curić, ali Bože moj, postoje institucije i neka one rade, a mi ćemo vidjeti o čemu se radi", kazao je Brkić.

Na pitanje ide li istraga prema njemu, odgovorio je kako je to pitanje za nadležne institucije.

Na USKOK je u ranim poslijepodnevnim satima stigao Krešimir Vilajtović, odvjetnik osumnjičenog Blaža Curića kojeg uskoro trebaju dovesti na ispitivanje. Reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović javlja kako je u USKOK ubrzo na ispitivanje doveden i sam Curić.

Odvjetnik: "Kvalifikacija kaznenog djela nije spektakularna"

Njegov odvjetnik kazao je kako se Curića tereti za poticanje na sprječavanje dokazivanja te je novinarima potvrdio da se na prvom ispitivanju branio šutnjom

Na pitanje o težini optužbi Vilajtović je kazao da "sama kvalifikacija kaznenog djela nije spektakularna".

"Tu zakonodavac ne predviđa neku tešku kaznu. Kvalifikacija je takva da nam ostaje sasvim dovoljno prostora za obranu", ustvrdio je Vilajtović.

Za to kazneno djelo zakon predviđa kaznu od najviše pet godina.

Vilajtović još nema saznanja hoće li Uskok za Curića zatražiti istražni zatvor, a ako to zatraži odluku će donijeti sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda.

Tolušić: "Svaka čast MUP-u"

Da je uhićen njegov vozač jutros je potvrdio i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

"Jutros sam čuo da je uhićen jedan od vozača Ministarstva, koji je vozio i mene. Svaka čast MUP-u i DORH-u, očekujem da će svi svi koji su imali prste u ovoj aferi biti procesuirani i kažnjeni", komentirao je slučaj ministar Tolušić rekavši da nije znao da je vozač bio u vezi s Vargom.

Bačić: "Maloprije sam saznao da su kumovi"

Predsjednik kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić kazao je kako ni on ni Gordan Jandroković ne poznaju Vargu. Potvrdio je i kako je uhićeni vozač kum Milijana Brkića.

"Maloprije sam doznao da su njih dvojica kumovi. Čuo sam i jutros da je rekao da pustimo institucije da rade svoj posao i slažem se s time.Sve što se događa u ovom trenutku samo govori da su pravne institucije u RH apsolutno neovisne i da imaju otvorene ruke, rade u skladu sa zakonom i nema nedodirljivih, kao i da sve što treba procesuirati treba učiniti neovisno o pravcu u kojem idu istrage i to je jedina istina”, rekao je Bačić novinarima u Saboru.

Brkić demantira optužbe

Podsjetimo, premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u utorak je izjavio kako od nadležnih tijela očekuje da do kraja istraže "apsolutno sve" u najnovijoj aferi "fabriciranih SMS poruka".

Na pitanje novinara vidi li poveznicu Milijana Brkića s najnovijom aferom "fabriciranih poruka", Plenković je u odgovoru podsjetio da su prije pola godine objavljeni i "navodni SMS-ovi" između njega i tadašnje potpredsjednice Vlade Martine Dalić te "bili predstavljeni kao neki jako važan dokaz".

Brkić je pak jučer kazao da bivšega MUP-ova informatičara Franju Vargu iz afere fabriciranih SMS-ova poznaje dugi niz godina, još dok je radio u MUP-u, ali da nikakve njegove usluge nije koristio te da se prošli tjedan nije čuo s njim.

Dodao je i da su manipulatori iskoristili istragu Uskoka i činjenicu da poznaje bivšega MUP-ova informatičara kako bi protiv njega iskonstruirali laž da je Vargine usluge koristio za unutarstranačke obračune u HDZ-u.

USKOK pokrenuo istragu

USKOK je u srijedu poslijepodne pokrenuo istragu protiv vozača ministarstva poljoprivrede Blaža Curića, uhićenog jer je osumnjičenom Franji Vargi navodno dojavio da mu se sprema uhićenje zbog izrade lažnih SMS poruka. Kako saznajemo, sutra će za njega zatražiti određivanje istražnog zatvora.

"Nakon što je 22. rujna 2018. doneseno rješenje o provođenju istrage protiv jednog okrivljenika, Uskok je na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a donio rješenje o provođenju i proširenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1969.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela poticanja na sprječavanje dokazivanja počinjenog u vezi s počinjenjem kaznenih djela iz nadležnosti Uskoka", izvijestilo je državno odvjetništvo na svojoj internetskoj stranici. (Hina/D.I./D.B.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene