Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nevidljivi golom oku

Primijetite li ih? Znakovi koji pokazuju da je u vašem domu zrak onečišćen

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zrak u zatvorenom prostoru može biti do dvostruko zagađeniji od onoga vani. Iako na kvalitetu zraka u drugim zatvorenim prostorijama ne možemo utjecati, na onaj u svome domu itekako možemo.

Najveći krivac za onečišćen zrak u našem domu zapravo smo mi sami. Našim djelovanjem unutar doma kvaliteta zraka nevjerojatno opada. Kako bismo prepoznali koliko je zrak u našem domu zagađen, donosimo nekoliko znakova koji će na to ukazati.

Plijesan, grinje i prašina

Jednim od najvećih zagađivača zraka današnjice smatraju se plijesan, grinje i prašina. Ti su alergeni glavni krivac brojnih zdravstvenih problema, posebice onih povezanih s dišnim putevima.

Velika količina vlage koja nadilazi prosječnih 50 % dovodi do stvaranja gljivica i plijesni u određenim dijelovima našeg doma. Najčešće je riječ o kutovima ili mjestima iza ormara, kreveta. S tim problemom bore se mnogi, a njega ima svatko tko ima problem s vlagom. Plijesan se obično stvara na mjestima gdje nema toplinske izolacije ili dobre ventilacije prostora, a osim što ne izgleda lijepo na zidu, ima štetan utjecaj na zdravlje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Razmišljaj zeleno Samo mjesec dana je dovoljno: Koliko je smanjeno zagađenje zraka u vrijeme koronakrize

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nevidljivi ubojica PM čestice: Neprijatelj našeg zdravlja koji nas svakodnevno okružuje

Onečišćen zrak izražava se u obliku PM čestica koje je zbog svoje mikroskopske veličine nemoguće vidjeti golim okom. Tako primjerice u PM1.0 čestice, koje su promjerom manje od 1 µm, spadaju i grinje i prašina. U jednom gramu prašine može živjeti između 2000 i 20.000 grinja te one mogu biti uzrok brojnih nelagoda poput svrbeža očiju, ušiju, grla, alergije, umora itd. Iako ih je nemoguće uočiti, klima-uređaj LG DUALCOOL Pure lako će ih detektirati pomoću posebno ugrađene tehnologije te će ukazati na stupanj onečišćenja zraka s četiri boje.

Jednom kada ih detektira on će ih automatski neutralizirati pomoću PM 1.0 Auto Sensora, koji koristi 5 milijuna negativno nabijenih iona za hvatanje i uklanjanje čestica fine i ultrafine prašine. Zbog toga je idealan za sve one koji boluju od alergija, astme, bronhitisa i svih ostalih respiratornih bolesti.

Kondenzat

Znakova koji ukazuju na lošu kvalitetu zraka je mnogo, a jedan od njih jest i kondenz. Jedna obitelj dnevno disanjem, kuhanjem, glačanjem, znojenjem, tuširanjem i drugim aktivnostima proizvodi veliku količinu vode. Sva ta voda zadržava se u zraku u obliku vlage. Ako je količina vlage u prostoriji velika, a temperatura vani niska, doći će do stvaranja sitnih kapljica na prozorima, odnosno kondenza.

Iako na stvaranje kondenza ne utječe samo čovjek već i kvaliteta gradnje doma, tom problemu možemo doskočiti. Najpopularniji i najučinkovitiji način jest ventilacija prostora, što znači otvarati prozore do nekoliko puta dnevno i provjetravati prostoriju. Osim toga tu je i korištenje poklopaca tijekom kuhanja te korištenje kuhinjske nape. Na taj način smanjit će se količina vlage u zraku, a pravilnom ventilacijom izjednačit će se toplina iznutra s onom vani i količina kondenza koja će se stvarati bit će manja.

Mirisi

Iako nema ništa ljepše od mirisa kolača iz pećnice ili pak palačinki, mirisi koji ostaju od kuhanja ili pečenja itekako utječu na kvalitetu zraka u našem domu. Oni se uvlače u našu odjeću, namještaj, pa čak i zidove. Osim toga, neka sredstva za čišćenje koja imaju intenzivan miris mogu emitirati štetne kemikalije koje dovode do problema s disanjem ili pak alergija. Danas postoje brojni savjeti za izradu vlastitih proizvoda za čišćenje koji nisu toliko agresivni kao oni koje kupujemo u dućanu.

U borbu s neugodnim mirisima mnogi se okreću osvježivačima zraka u obliku mirisnih svijeća ili sprejeva. No oni mogu sadržavati kemijske tvari koje mogu nadražiti naš nos i grlo. Jedno od rješenja u borbi protiv neugodnih mirisa i bakterija koje se u zraku akumuliraju jest i korištenje kvalitetnog klima uređaja. Jedan je takav i LG DUALCOOL Pure, koji uz pomoć filtera Plasmaster Ionizer čisti zrak od neugodnih mirisa i štetnih čestica te ga sterilizira pomoću tri milijuna negativno nabijenih iona. Uz njegovu pomoć svježine u domu neće nedostajati.

Dim

Neovisno o tome je li riječ o dimu nastalom uslijed kuhanja, gorenja svijeća, loženja ili pak onom od duhanskih proizvoda, dim također spada u zagađivače zraka. Brojna su istraživanja pokazala da su koncentracije čestica u zatvorenim prostorima u kojima se dimilo mnogo više od onih izmjerenih u vanjskom zraku Zagreba, pa čak i u zimskom periodu kada je vanjski zrak najzagađeniji. Upravo čestice dima sadrže na sebi brojne štetne, kancerogene sastojke. Visoke koncentracije dima u zatvorenom prostoru mogu dovesti do glavobolje, brojnih upala, pa čak i kožnih bolesti, a mogu se razviti i maligne bolesti.

Na tebi je da učiniš prvi korak za bolje sutra. Kako sačuvati planet na kojem živiš saznaj u našem specijalu ''Zemlja, više od planeta''.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene