Zrak u zatvorenom prostoru može biti do dvostruko zagađeniji od onoga vani. Iako na kvalitetu zraka u drugim zatvorenim prostorijama ne možemo utjecati, na onaj u svome domu itekako možemo.

Galerija


Najveći krivac za onečišćen zrak u našem domu zapravo smo mi sami. Našim djelovanjem unutar doma kvaliteta zraka nevjerojatno opada. Kako bismo prepoznali koliko je zrak u našem domu zagađen, donosimo nekoliko znakova koji će na to ukazati.

Plijesan, grinje i prašina

Našim djelovanjem unutar doma, kvaliteta zraka opada
Alergeni su glavni krivac za zdravstvene probleme s dišnim putevima (Foto: getty images)

Jednim od najvećih zagađivača zraka današnjice smatraju se plijesan, grinje i prašina. Ti su alergeni glavni krivac brojnih zdravstvenih problema, posebice onih povezanih s dišnim putevima.

Velika količina vlage koja nadilazi prosječnih 50 % dovodi do stvaranja gljivica i plijesni u određenim dijelovima našeg doma. Najčešće je riječ o kutovima ili mjestima iza ormara, kreveta. S tim problemom bore se mnogi, a njega ima svatko tko ima problem s vlagom. Plijesan se obično stvara na mjestima gdje nema toplinske izolacije ili dobre ventilacije prostora, a osim što ne izgleda lijepo na zidu, ima štetan utjecaj na zdravlje.

Onečišćenje zraka Samo mjesec dana je dovoljno: Koliko je smanjeno zagađenje zraka u vrijeme koronakrize

Čestice mogu „nakupljati“ na sebe razne tvari prisutne u zraku zbog čega mogu utjecati na zdravlje čovjeka PM čestice: Neprijatelj našeg zdravlja koji nas svakodnevno okružuje

Onečišćen zrak izražava se u obliku PM čestica koje je zbog svoje mikroskopske veličine nemoguće vidjeti golim okom. Tako primjerice u PM1.0 čestice, koje su promjerom manje od 1 µm, spadaju i grinje i prašina. U jednom gramu prašine može živjeti između 2000 i 20.000 grinja te one mogu biti uzrok brojnih nelagoda poput svrbeža očiju, ušiju, grla, alergije, umora itd. Iako ih je nemoguće uočiti, klima-uređaj LG DUALCOOL Pure lako će ih detektirati pomoću posebno ugrađene tehnologije te će ukazati na stupanj onečišćenja zraka s četiri boje.

Jednom kada ih detektira on će ih automatski neutralizirati pomoću PM 1.0 Auto Sensora, koji koristi 5 milijuna negativno nabijenih iona za hvatanje i uklanjanje čestica fine i ultrafine prašine. Zbog toga je idealan za sve one koji boluju od alergija, astme, bronhitisa i svih ostalih respiratornih bolesti.

Kondenzat

Našim djelovanjem unutar doma, kvaliteta zraka opada
Kada je količina vlage u prostoriji velika, dolazi do stvaranja kondenzata na prozorima (Foto: getty images)

Znakova koji ukazuju na lošu kvalitetu zraka je mnogo, a jedan od njih jest i kondenz. Jedna obitelj dnevno disanjem, kuhanjem, glačanjem, znojenjem, tuširanjem i drugim aktivnostima proizvodi veliku količinu vode. Sva ta voda zadržava se u zraku u obliku vlage. Ako je količina vlage u prostoriji velika, a temperatura vani niska, doći će do stvaranja sitnih kapljica na prozorima, odnosno kondenza.

Iako na stvaranje kondenza ne utječe samo čovjek već i kvaliteta gradnje doma, tom problemu možemo doskočiti. Najpopularniji i najučinkovitiji način jest ventilacija prostora, što znači otvarati prozore do nekoliko puta dnevno i provjetravati prostoriju. Osim toga tu je i korištenje poklopaca tijekom kuhanja te korištenje kuhinjske nape. Na taj način smanjit će se količina vlage u zraku, a pravilnom ventilacijom izjednačit će se toplina iznutra s onom vani i količina kondenza koja će se stvarati bit će manja.

Mirisi

Našim djelovanjem unutar doma, kvaliteta zraka opada
Određena sredstva za čišćenje imaju intenzivan miris koji može emitirati štetne kemikalije (Foto: getty images)

Iako nema ništa ljepše od mirisa kolača iz pećnice ili pak palačinki, mirisi koji ostaju od kuhanja ili pečenja itekako utječu na kvalitetu zraka u našem domu. Oni se uvlače u našu odjeću, namještaj, pa čak i zidove. Osim toga, neka sredstva za čišćenje koja imaju intenzivan miris mogu emitirati štetne kemikalije koje dovode do problema s disanjem ili pak alergija. Danas postoje brojni savjeti za izradu vlastitih proizvoda za čišćenje koji nisu toliko agresivni kao oni koje kupujemo u dućanu.

U borbu s neugodnim mirisima mnogi se okreću osvježivačima zraka u obliku mirisnih svijeća ili sprejeva. No oni mogu sadržavati kemijske tvari koje mogu nadražiti naš nos i grlo. Jedno od rješenja u borbi protiv neugodnih mirisa i bakterija koje se u zraku akumuliraju jest i korištenje kvalitetnog klima uređaja. Jedan je takav i LG DUALCOOL Pure, koji uz pomoć filtera Plasmaster Ionizer čisti zrak od neugodnih mirisa i štetnih čestica te ga sterilizira pomoću tri milijuna negativno nabijenih iona. Uz njegovu pomoć svježine u domu neće nedostajati.

Dim

Našim djelovanjem unutar doma, kvaliteta zraka opada
Prostorije u kojima se dimilo imaju veće koncentracije čestica u odnosu na vanjski zrak (Foto: getty images)

Neovisno o tome je li riječ o dimu nastalom uslijed kuhanja, gorenja svijeća, loženja ili pak onom od duhanskih proizvoda, dim također spada u zagađivače zraka. Brojna su istraživanja pokazala da su koncentracije čestica u zatvorenim prostorima u kojima se dimilo mnogo više od onih izmjerenih u vanjskom zraku Zagreba, pa čak i u zimskom periodu kada je vanjski zrak najzagađeniji. Upravo čestice dima sadrže na sebi brojne štetne, kancerogene sastojke. Visoke koncentracije dima u zatvorenom prostoru mogu dovesti do glavobolje, brojnih upala, pa čak i kožnih bolesti, a mogu se razviti i maligne bolesti.

Na tebi je da učiniš prvi korak za bolje sutra. Kako sačuvati planet na kojem živiš saznaj u našem specijalu ''Zemlja, više od planeta''.

Advertisement