Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rok za prijave 11. prosinca

Na dan izbora nećete biti u mjestu prebivališta? Evo kako svejedno možete glasati...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo uprave objavilo je upute kako građani mogu provjeriti ili dopuniti podatke registru birača kako bi svi koji žele mogli glasati na predsjedničkim izborima 22. prosinca.

Predsjednički izbori su 22. prosinca, no još je samo nekoliko dana ostalo onim biračima koji žele promijeniti neke podatke u u registru birača, na primjer, glasati izvan mjesta prebivališta. Ministarstvo uprave objavilo je upute kako građani mogu provjeriti ili dopuniti podatke registru birača. Rok za izmjene je srijeda, 11. prosinca, do 16:00 sati. Evo odgovora na ključna pitanja.
 

Pročitajte i ovo Prazan stožer Kolinde Grabar-Kitarović Nakon objave rezultata U jednom veselje, pjesme i torta, u drugom razočarana lica: Donosimo veliku fotogaleriju iz stožera Arsen Bauk - 2 ''Ja bih bio sretan'' Hoće li Milanović vratiti Titovu bistu na Pantovčak? ''Nije smetala Tuđmanu, Mesiću ni Josipoviću...''

1. Na dan izbora neću biti u mjestu kojem stanujem. Kako mogu glasati?

Birači koji imaju prebivalište u RH, ali na dan izbora neće biti u svom mjestu mogu zatražiti privremeni upis. Birači se privremeno upisuju u registar birača za mjesto gdje će se zateći na dan održavanja izbora. Na stranicama Ministarstva uprave nalazi se formular kojeg treba ispuniti i sa skeniranom osobnom iskaznicom poslati ga nadležnom uredu običnom poštom, a mogu ga uručiti osobno ili mailom. Na stranicama Ministarstva nalaze se i popis nadležnih ureda, njihovih adresa i brojeva telefona.

Dakle, ako imate prebivalište u Čakovcu, a na dan izbora naći će se, primjerice, u Rijeci, morate zahtjev za privremeni upis poslati uredu u Rijeci. Isto vrijedi i za one koji imaju privremeno boravište.

2. Imam prebivalište u RH, mogu li glasati u inozemstvu?

Možete. Samo treba zatražiti prethodnu registraciju. Zahtjev za prethodnu registraciju birači mogu podnijeti nadležnoj diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu Republike Hrvatske u inozemstvu ili nadležnom uredu u Republici Hrvatskoj.

3. Nisam siguran gdje ću biti na da izbora. Mogu li u tom slučaju glasati?

Za to treba potvrda za glasovanje izvan mjesta prebivališta. S njom ćete moći glasovati na bilo kojem biračkom mjestu u Republici Hrvatskoj ili inozemstvu. Zahtjev za izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta birači podnose nadležnom uredu prema mjestu svog prebivališta.

4. Nemam prebivalište u RH. Kako mogu glasati?

Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj kako bi mogli glasovati u inozemstvu ili u Republici Hrvatskoj moraju se aktivno registrirati na zahtjev ili po službenoj dužnosti. Birači kojima je izdana osobna iskaznica s podatkom o prebivalištu izvan Republike Hrvatske ne moraju se aktivno registrirati već će po službenoj dužnosti biti aktivno registrirani za državu i konzularno područje prema adresi prebivališta upisanoj u osobnoj iskaznici.

Birači koji će se na dan održavanja izbora nalaziti na području druge diplomatske misije ili konzularnog ureda u inozemstvu ili u Republici Hrvatskoj ili imaju prijavljeno prebivalište na adresi različitoj od navedene u osobnoj iskaznici s inozemnom adresom, moraju podnijeti zahtjev za promjenu mjesta aktivne regustracije. Birač koji ne promijeni mjesto aktivne registracije, moći će glasovati samo u mjestu gdje je već aktivno registriran po službenoj dužnosti za državu i konzularno područje prema inozemnoj adresi navedenoj u osobnoj iskaznici.

5. Nemam prebivalište u RH i nemam osobnu iskaznicu s podatkom o prebivalištu izvan RH. Što onda?

Takvi birači moraju podnijeti zahtjev za aktivnu registraciju kako bi mogli glasovati u inozemstvu ili u Republici Hrvatskoj. Zahtjev za aktivnu registraciju birači mogu podnijeti najbližoj diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu Republike Hrvatske u inozemstvu ili nadležnom uredu u Republici Hrvatskoj, ako će se na dan održavanja izbora nalaziti u Republici Hrvatskoj.

Sve informacije o registru birača nalaze se na stranicama Ministarstva uprave, baš kao i svi obrasci. Svoje zahtjeve birači mogu podnijeti neposredno u nadležnom uredu, elektroničkim putem na objavljenu e-mail adresu nadležnog ureda ili putem sustava e-Građani.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene