Kolinda Grabar-Kitarović u nedjelju je obilazila Splitsko-dalmatinsku županiju. Sa sobom je povela i supruga Jakova, čime se pohvalila Splićanima pa je dobila ovacije. Ponovila je i oštre kritike suparnicima u utrci za predsjednika Republike.

Galerija


Kandidatkinja za predsjednicu Republike u novom mandatu Kolinda Grabar-Kitarović u nedjelju je u Splitu počela govor pitanjem okupljenima: "Hoćemo li zapivat večeras? Hoćemo, hoćemo, ali prvo da ja velim nekoliko riječi".

Vezani članci Biračko mjesto, ilustracija Predsjednički izbori: Kako je glasala dijaspora? Kolinda Grabar-Kitarović održala govor nakon gubitka izbora Gubitnica Grabar-Kitarović održala govor: "Hrvatska je odlučila, Zoran Milanović će biti predsjednik. Ja ostajem u Hrvatskoj"

"Ja nisam neka tamo salonska političarka, ja sam vaša predsjednica", kazala je Grabar-Kitarović i dodala da ima neke svoje osjećaje i vrijednosti.

Grabar-Kitarović je u nedjelju obilazila Splitsko-dalmatinsku županiju, a sa sobom je povela i supruga Jakova, koji je dobio ovacije.

"Evo dovela sam vam večeras i Jakova. Vjerujte mi da mi je drago kad čujem 'Jakov izdrži' jer vjerujte, nije lako živjeti sa mnom", kazala je i podijelila nekoliko crtica iz njihova privatnog života. Kad je dobila posao u Ottawi otišao je s njom, za razliku od muškaraca koji ostave svoje žene kad dobiju bolji posao od njih, pa je rekao i da će imati djecu i razbacivati joj klizaljke i tenisice po kući.

Ispričala je još jednu crticu iz svog života, a to je da je odbila vizu za Ameriku kad je počeo rat pa se obrecnula na protukandidata Miroslava Škoru koji je prozivao nju i HDZ ranije danas iz Zagreba.

"Neću dopustiti da moju lojalnost dovode u pitanje oni koji su tamburali u Americi niti oni koji su Hrvatsku nazvali slučajnom državom i poslali specijalce na hrvatske branitelje", kazala je Grabar-Kitarović.

Kaže da su joj zamjerali što kao ministrica nije otišla u Vukovar, a ona je istaknula da je sa suprugom odvela djecu u Vukovar nakon reintegracije.

"Ne valja jedino vodstvo"

Dodala je kako smatra da Hrvatska ima sve resurse, ljude i preduvjete da bi bila jedna od najprosperitetnijih država u svijetu.

"Što ne valja? Ne valja jedino vodstvo", ističe predsjednica.

Osvrnula se i na komentar o prijateljstvu sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, za kojeg je rekla da će mu nositi kolače u zatvor ako ga osude. Kaže da joj to - vjera nalaže.

"Dabogda svi hrvatski političari bili korumpirani kao ja", ustvrdila je Grabar-Kitarović.

"Priznajem, nisam savršena, imala sam grešaka, ali tvrdim kada su bili u pitanju državni interesi Republike Hrvatske niti jedna od tih grešaka nije ugrozila nacionalne interese niti sigurnost zemlje jer to nikada ne bih dopustila", rekla je Grabar-Kitarović na skupu održanom u rukometnoj dvorani na Gripama.

Govoreći o prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu rekla je da je bio vizionar i državnik koji ih je naučio puno toga, a od svih njegovih vizionarskih govora u posebnom sjećanju joj je ostalo kada je, poslije dolaska vlaka slobode u Split, upitao: "Što vam još mogu obećati? i dobio odgovor: "Vukovar".

Rekla je i da Zoran Milanović dvije-tri godine nije ulagao u Hrvatsku novce koje je dobio od EU, a njoj su, kaže, u EU rekli da smo najgori od najgorih. Zato je trošio novce za svoje jastoge,rekla je i dodala da se to više ne smije dogoditi.

Govoreći o demografiji upitala je zašto ne bismo imali fond koji bi omogućavao da mladi ljudi koji su u braku dobiju kredit kojeg bi sufinancirala država. Predložila je da se obitelji nakon što dobije troje djece oprosti 30 posto kredita, a za peto i svako sljedeće da im se u potpunosti oprosti kredit.

"Večeras vam nudim optimizam umjesto jadikovki, zajedništvo umjesto podjela, rad umjesto ljenčarenja. To sam ja, to ste vi, to je naša Hrvatska. Ne želim crvene tepihe i državne zrakoplove. Želim da budete sretni i zadovoljni, da ostanete živjeti u Hrvatskoj. Vjerujem da Hrvatska zna. Imamo put koju su zacrtali hrvatski branitelji svojom žrtvom", rekla je.

"Živio naš Split, naša Dalmacija i voljena Hrvatska", zaključila je na kraju Grabar-Kitarović te potom s aktivistima, ali i svim prisutnima otpjevala pjesmu "Moja domovina", a zatim, kako je sama rekla, svoju najdražu pjesmu "Cesarica" od Olivera Dragojevića.

U pratnji Grabar-Kitarović bili su Damir Krstičević, Andro Krstulović Opara, Blaženko Boban, Branko Bačić, Ante Sanader i Lovro Kuščević.