Državno izborno povjerenstvo
Državno izborno povjerenstvo Foto: DNEVNIK.hr

Državno izborno povjerenstvo održava tiskovnu konferenciju na kojoj će izvijestiti o rezultatima glasanja za izbor predsjednika Republike Hrvatske.


Državno izborno povjerenstvo održava konferenciju za medije. Tema konferencije će biti rezultati glasanja na predsjedničkim izborima koji su se održali u nedjelju.

Vezani članci Slika nije dostupna Predsjednički izbori 2019: Pogledajte kako su glasali vaši sugrađani Slaven Hojski, član Državnog izbornog povjerenstva, i Ivan Forjan Član DIP-a: "Trebali bismo razmisliti o ukidanju izborne šutnje. Očekujem veću izlaznost nego prije pet godina"

Predsjednik DIP-a Đuro Sessa na početku konferencije kazao je da se zbog nepravilnosti na jednom od biračkih mjesta, na kojem je utvrđen višak glasačkih listića u odnosu na broj birača koji su se izašli na izbore, raspolaže nepotpunim podacima nakon prvog kruga izbora. ''Na izborima je 1,17 posto nevažećih listića što je napredak jer je dosad taj postotak nevažećih listića bio veći'', kazao je Sessa. 

Dodao je da je na ove izbore izašlo oko 100.000 birača više nego što ih je izašlo na glasanje u prvom krugu na prethodnim predsjedničkim izborima.

Osvrnuo se i na pacijente u bolnicama koji nisu mogli pristupiti izborima i dati svoj glas jednom od kandidata.  ''Puno bolnica je ograničeno posjećivanje u tom razdoblju zbog mogućnosti zaraza. Pravo na glasanje postoji, ali nekada su okolnosti takve da se ono ne može ostvariti'', kazao je Sessa,

Na pitanje je li zadovoljan kako je protekla izborna šutnja među predsjedničkim kandidatima Sessa je cinično odgovorio: ''Jako sam zadovoljan jer uopće nije postojala izborna šutnja''.

U drugi krug predsjedničkih izbora, koji će se održari 5. siječnja 2020. godine, idu Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović. Prema podacima DIP-a, svoje biračko pravo iskoristilo je 51,20 posto birača. 

Zoran Milanović je nakon objave prvih rezultata u svom stožeru poručio da su ratovi gotovi te da sada slijedi "civilizirana građanska utakmica". Kolinda Grabar-Kitarović rekla je da su birači pokazali da je važno da se predsjednica bira izravno na izborima. Miroslav Škoro, kojemu je izborni slogan glasio ''Sad il' nikad'', najavio je u završnom obraćanju izlazak na parlamentarne izbore.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju