Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na dnu ljestvice

Dvojica kandidata zajedno osvojila manje glasova nego što je potrebno potpisa za kandidaturu: ''Ne osjećam se poraženo. Naše vrijeme tek dolazi''

Predsjednički kandidat Anto Đapić
Predsjednički kandidat Anto Đapić DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Predsjednički kandidat Anto Đapić Predsjednički kandidat Anto Đapić Foto: DNEVNIK.hr +0 Nedjeljko Babić Galerija 1/2 >>
Anto Đapić na izborima je osvojiio 4001 glas, a za Nedeljka Babića glasalo je 3014 ljudi. Njih dvojica ostvarila su najslabije rezultate na predsjedničkim izborima 2019.

Predsjednički kandidati na izborima 2019. koji su dobili najmanje glasova birača jesu Anto Đapić (DESNO) i Nedjeljko Babić (Stranka svih čakavaca, kajkavaca i štokavaca). Zajedno nisu prikupili ni 10.000 glasova, a toliko je potpisa građana potrebno da bi se uopće kandidirali za izbore.

Anto Đapić predsjednički izbori 2019
broj potpisa za kandidaturu 13.000
broj glasova na izborima 4.001

 

Nedeljko Babić
predsjednički izbori 2019
broj potpisa za kandidaturu 14.000
broj glasova na izborima 3.014

Za Đapića je na izborima glasovao 4001 birač, a za kandidaturu je bio prikupio 13.000 glasova. Babiću je u nedjelju glas dalo 3014 ljudi, a za kandidaturu mu se potpisalo 14.000. Postavlja se pitanje gdje je nestalo tih gotovo 20.000 glasova.

Nazvali smo ih za komentar. Đapić se nije javio na poziv, a Babić nam kaže da je zadovoljan rezultatima.

"Nije problem skupiti potpise. Skupljali su ih volonteri i studenti okolo. Ponosan sam na glasove jer sam u izbore ušao kao autsajder. Ne osjećam se poraženo. Naše vrijeme tek dolazi", kaže Babić, koji se priprema za parlamentarne izbore i ističe da je do prije nekoliko dana bio anonimus.

Glasovi su otišli favoritima koji su se istaknuli u medijskim kampanjama, smatra on i dodaje da su birači vjerojatno unaprijed odabrali da će njima dati glasove.

Iako se mogao steći dojam da je Nedjeljko Babić potpise skupljao u tajnosti i odjednom osvanuo kao kandidat na izborima, on je u intervjuu za DNEVNIK.hr rekao da je na tome radio pune četiri godine.

Ipak, rezultat na izborima ponovno je otvorio pitanje kako su prikupljeni potpisi za kandidaturu. Babić je dobio tri tisuće potpisa, a tvrdi da mu stranka broji 20 tisuća članova. Pa zar ni članovi stranke nisu glasali za svog predsjednika? Još tijekom kampanje otvorilo se pitanje je li dvojici kandidata zapravo HDZ skupio potpise. Neki su sumnjali i da su lažirani, a kako neslužbeno doznajemo, podnesena je i anonimna kaznena prijava protiv nekolicine kandidata za koje je postojala sumnja da su na čudan način prikupili potpise.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene