Potres u Petrinji
Potres u Petrinji Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Udruga slovenskih drvoprerađivača Sloles donirala je veliku količinu rezane drvne građe za obnovu krovišta u potresom pogođenoj Petrinji, a devet kamiona s 300 kubika drveta krenulo je u srijedu prema Banovini.


Primopredaji ove humanitarne pomoći na stovarištu kod Novog Mesta prisustvovali su hrvatski veleposlanik u Sloveniji Boris Grigić, slovenski ministar poljoprivrede i šumarstva Jože Podgoršek i predstavnici Slolesa.

Veleposlanik Grigić istaknuo je tom prigodom važnost pomoći Slovenije koja je među prvim državama reagirala nakon potresa na Banovini, posebice ukazujući na važnost jačanja međusobne državne suradnje, dobrosusjedskih odnosa i rješavanja nekih još uvijek otvorenih pitanja.

Slovenski ministar poljoprivrede Podgoršek kazao je da se i ovom prilikom pokazalo da su "susjedi uvijek oni koji prvi priskaču na pomoć" i da Slovenci dokazuju da su dobri susjedi, uvijek spremni pomoći.

Slovenija među prvima poslala pomoć

Vezani članci Građani očajni zbog spore obnove Banovine - 3 Banovina tri mjeseca nakon potresa ne vidi napredak, stanovnici u suzama: "Na što liči naš grad... i nitko se ne bori za njega" Stjepan Prašnjak Tlo na Banovini i dalje podrhtava, stanovnici ogorčeni zbog spore obnove: "Postavit ću vam jedno pitanje - zbog čega postoji država?"

Slovenija je bila među prvim državama koje su reagirale i poslale pomoć pogođenima od potresa na Baniji krajem prošle godine.

Vlada i premijer Janez Janša odmah su iskazali solidarnost poslavši idućih dana na pogođeno područje grijalice, kontejnere, agregate i grijane šatore, a slovenski Crveni križ interventnih 10 tisuća eura.

Kasnije je, kao i druge humanitarne organizacije u susjednoj državi, prikupljao donacije, ali i novčana sredstva na posebnom računu za nastradale.

U više navrata proteklih je mjeseci uz pomoć slovenske vojske i privatnih prijevoznika iz Slovenije na pogođeno područje bilo dopremljeno više mobilnih kućica i stambenih kontejnera, a bilo je i mnogo osobnih donacija i humanitarne pomoći koju su za nastradale među ostalima prikupljale i udruge Hrvata koji žive u Sloveniji.