Snažan potres koji je u srijedu navečer pogodio Dalmaciju seizmologe je podsjetio na razoran potres iz 1898. godine, koji je po intenzitetu bio drugi najjači potres u Hrvatskoj.

Galerija Potres u Splitu Porušena kuća u Turjacima - 3 Porušena kuća u Turjacima - 2 +0 Porušena kuća u Turjacima - 1

U srijedu, 6. listopada, u 21 sat i 57 minuta u Dalmaciji se osjetio jaki potres, lokalne magnitude 4,6 s epicentrom na granici s BiH, zapadno od Buškog jezera.

Seizmolozi su podsjetili na razorni potres koji se dogodio u Sinjskom polju 2. srpnja 1898. godine u 5:17. ''Po intenzitetu od VIII-IX stupnjeva MSK ljestvice (usporedivim s intenzitetom Petrinjskog potresa, koji je ocijenjen po EMS ljestvici), ovo je drugi najjači potres koji se dogodio na području Hrvatske.

Porušena kuća u Turjacima - 3 Porušena kuća u Turjacima - 2 Foto: A. Faidiga/PMF

Po intenzitetu "vodi" Veliki dubrovački potres. Od potresa u Sinjskom polju najviše su stradala mjesta Turjaci, Košute, Čaporice, Gardun, Grab, Trilj, Vedrine i Vojnić'', objavili su na službenoj stranici Seizmološke službe Republike Hrvatske.

Bilo je vrijeme žetve pa je većina stanovnika u vrijeme potresa bila u poljima. Podsjećaju na troje smrtno stradale djece i tri žene. Oko deset tisuća ljudi ostalo je bez krova nad glavom. Bile su oštećene brojne kuće, a neke su potpuno srušene. Oštećene su crkve i škole, spominju se odroni kamenja i pukotine u tlu.

Šteta nakon potresa, ilustracija VIDEO Najmanje 20 poginulih i više od 200 ozlijeđenih: Potres magnitude 5,7 u Aziji rušio kuće, oštećene i vladine zgrade

Potres u Splitu Hrvatski Crveni križ u pripravnosti: "Minimalno se krećite i nastojte što kraćim putem doći do sigurnog mjesta"

U prvih tjedan dana nakon potresa osjetilo se više od 120 naknadnih potresa u tom kraju. Potres je zapisan na seizmografima širom Europe.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju