Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problemima nikad kraja

Puno papirologije, malo radnika: U gotovo svakoj petoj kući na Banovini još nema uvjeta za život

Problemima na Banovini nikad kraja. Iako se s kolovozom udvostručio broj tvrtki i utrostručio broj radnika koji rade na obnovi, i sam ministar Horvat priznaje - nema ih dovoljno. Građani su zato očajni. Jer sporu obnovu ne koči samo radna snaga, već i papirologija bez koje nema novca iz europskih fondova.

Nema tko! Argument je to, kaže nam vlasnik kuće u centru Petrinji, zbog kojeg njegov krov nikako da dođe na red. A svakim novim podrhtavanjem samo zbraja veću štetu.

Pročitajte i ovo Prizori iz Petrinje - 2 Tri godine nakon potresa Očajni ljudi još uvijek čekaju povratak u svoj dom: "To je naša hrvatska sprdačina, ne treba njima nitko ništa poručiti ako ne znaju svoj posao" Petrinja - 1 Banovina tri godine od potresa Satima bila zarobljena ispod ruševina: "U snovima opet proživljavam scene, a hvata me jeza da ćemo se vratiti u tu zgradu"

Radi se uglavnom na objektima opasnima za okolinu. Na rubu grada tek sad su na red došli dimnjaci. Najprije borba s papirima, potom s listom čekanja kod izvođača. Na Banovini radi oko 40 tvrtki. Radnu snagu sve teže nalaze.

Obnova na Banovini - 4 Obnova na Banovini - 2 Foto: DNEVNIK.hr

"Nas ima osam. Osam radnika, a za obujam posla trebalo bi nas biti 30", kaže voditelj radova Niko Mijatović.

Do sad je od 448 opasnih objekata srušeno njih 300. Obnovljeno je 240 kuća gdje su zahvati bili manji, radovi traju na 432 kuće. Broj radnika u kolovozu je sa 150 skočio na oko 500. Resorni ministar Darko Horvat priznaje da 500-tinjak radnika neće biti dosta.

"I Banovina i sam grad Zagreb zahtijevat će puno veći volumen građevinske operative", kaže.

Obnova na Banovini - 4 Obnova na Banovini - 7 Foto: DNEVNIK.hr

No prvo treba raspisati natječaje. Otvoreni su za oko 3000 kuća, još oko 15 tisuća ih je na čekanju. Problem su imovinsko-pravni odnosi, a bez njih nema europskog novca. Kad se novi natječaji raspišu, ne bude li domaćih radnika posegnut će se za onima iz susjednih zemalja.

Od oko 26 tisuća oštećenih objekata na Banovini, u gotovo svakoj petoj kući nema uvjeta za život.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene