Građani koji su u Topuskom u Crveni križ došli po humanitarnu pomoć, morali su platiti 12 kuna. O čemu se radi, pitali smo središnjicu te organizacije.


Kako je potvrdilo više građana iz Topuskog, u Crvenom križu zapisivali su podatke s osobnih iskaznica i primali novac uz objašnjenje kako novac ide u humanitarne svrhe.

Vezani članci Potres u Petrinji Počela isplata jednokratne pomoći nakon potresa: "Kad se donacije podijele na kućanstva, iznos nije onoliki koliki smo priželjkivali" Željko Rukavina Čelni ljudi Crvenog križa u Topuskom o naplati 12 kuna članarine od potrebitih: "Mi bismo ljudima vratili i duplo od toga samo da nismo dospjeli u medije", "Čovjek radi i griješi"

Iz središnjice Crvenog križa o tome su poslali priopćenje.

"Hrvatski Crveni križ u potpunosti se ograđuje i osuđuje neshvatljiva postupanja ravnatelja Općinskog društva Crvenog križa Topusko (ODCK Topusko) g. Željka Rukavine. O postupanjima ODCK-a Topusko Hrvatski Crveni križ saznao je od medija te odmah potom tražio očitovanje nadležnog ravnatelja. S obzirom na to da očitovanje nije opravdalo navedena postupanja, predsjednik dr. Josip Jelić i izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt tražili su trenutnu ostavku ravnatelja Općinskog društva Crvenog križa Topusko Željka Rukavine, a on ju je odbio", stoji u priopćenju. 

"S obzirom na zasebno pravno ustrojstvo svakog pojedinog društva Crvenog križa, Nacionalno društvo Hrvatskog Crvenog križa nema ovlasti disciplinski direktno postupati prema ravnatelju. Međutim, u okviru mogućnosti svoga djelovanja Nacionalno društvo uputilo je predsjedniku ODCK-a Topusko zahtjev za hitno sazivanje sjednice Općinskog društva Crvenog križa Topusko i da Odbor opozove ravnatelja.

Snažno naglašavamo da Hrvatski Crveni križ bez ikakve naknade pruža pomoć svima kojima je potrebna, a za što apsolutno nije preduvjet članstvo u Crvenom križu", napominju.

Dodaju kako je članstvo u Hrvatskom Crvenom križu dobrovoljno. "Dobrovoljni davatelji krvi, brojčano najveći članovi, nemaju obvezu plaćati članarinu. Korisnici humanitarne pomoći nemaju obvezu biti članovi Hrvatskog Crvenog križa i nemaju nikakvu obvezu plaćanja članarine ili humanitarne pomoći.

Članovi Hrvatskog Crvenog križa punoljetne su poslovno sposobne osobe (aktivni članovi), dobrovoljni davatelji krvi, mladi članovi, potporni (pomažući) i počasni članovi", objašnjavaju. 

U 2020. godini Hrvatski Crveni križ brojio je 188.841 člana.

Rukavina nedostupan za odgovore

Ravnatelja Crvenog križa u Topuskom Željka Rukavinu u više smo navrata pokušali dobiti telefonom, no on na pozive - ne odgovara.

Neslužbeno doznajemo da se ne javlja ni na pozive iz središnjice te humanitarne organizacije, koja je već u srijedu, odmah po saznanju o ovom događanju to najoštrije osudila.