Obavijesti Video Pretražite Navigacija
traži uvid u kutiju

Željko Glasnović ne odustaje - traži ponavljanje izbora u cijeloj dijaspori: "Pozivamo Ustavni sud da se hitno očituje"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je tražio ponavljanje izbora u Livnu, na što mu je Državno izborno povjerenstvo odgovorilo da će se očitovati u zakonski predviđenom roku, Željko Glasnović želi da se ponove izbori i u Stockholmu. Iz DIP-a su mu objasnili da se izbori u toj izbornoj jedinici ne mogu ponoviti, no on odgovara preko odvjetnika.

Nakon što su iz DIP-a objasnili da se izbori u izbornoj jedinici u Stockholmu neće ponavljati "s obzirom na to da se radi o biračkom tijelu 1. izborne jedinice koje čine prethodno registrirani i birači s potvrdom za glasanje izvan mjesta prebivališta, koja je 'vrijedila' (samo) na izborne dane 4. i 5. srpnja i ne postoji mogućnost prethodne registracije ili pribavljanja spomenute potvrde za dan eventualnog ponavljanja glasanja, njega nije moguće ponoviti", Željko Glasnović inzistira na tome pa je njegov odvjetnik poslao priopćenje.

Pročitajte i ovo Stevo Culej jeziv komentar Hrvatski studenti idu na put u Beograd. HDZ-ovac Culej: "Nadam se da ih pokolju ko svinje" Slika nije dostupna USUSRET IZBORIMA Željko Glasnović u pratnji Miroslava Škore predao listu za dijasporu: "Nismo iskoristili ni 20 posto potencijala ljudi vani"

Mate Knezović, odvjetnik Željka Glasnovića, poslao je danas priopćenje u kojem traži Ustavni sud da se očituje o toj odluci. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

"General Željko Glasnović hrvatskoj i svjetskoj javnosti ponovo se obraća zbog flagrantnog kršenja Ustava RH, odredaba EU-a, Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor te gaženja biračke volje hrvatskog naroda.

Naime, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (drugim riječima tehnička Vlada RH), dana 7. srpnja 2020., priopćilo je da se izbori u Veleposlanstvu RH u Stockholmu neće ponoviti zbog činjenice da je pronađen jedan listić viška za I. izbornu jedinicu. Nadalje se tvrdi da je u navedenoj kutiji pronađeno 18 glasova za I. Izbornu jedinicu te da ti glasovi ne mogu presudno utjecati na rezultat u I. izbornoj jedinici.

1. Ovim postupkom MVP i Vlada RH umiješali su se u izborni proces za izbore u XI. IJ na nezakonit i protuustavan način. Naime, izborni je proces pod kontrolom sudbene vlasti, a gore navedeno priopćenje i tumačenje (navodnog?) priopćenja DIP-a dokaz je da je pod kontrolom izvršne vlasti.

2. Ministarstvo vanjskih poslova usuđuje se izreći da ono "izvješćuje" javnost o rješenju DIP-a. Interesantno! Pri tome se upušta u tumačenje samog izvješća DIP-a, a što je daljnja nezakonitost i dokaz podređenosti DIP-a izvršnoj vlasti, odnosno nesamostalnosti DIP-a i sudbene vlasti kao takve.

3. Prelistavajući službenu stranicu DIP-a, nismo pronašli priopćenje o kojem govori MVP, odnosno Vlada RH.

4. Dana 6. 7. 2020. DIP je na konferenciji za novinstvo priopćio da je jedan birač za I. Izbornu jedinicu, na biračkom mjestu u Stockholmu, dobio dva listića i da će se izbori ponoviti na tom biračkom mjestu. No sada MVP tvrdi da je tamo bilo čak 18 glasova za I. Izbornu jedinicu, što je nevjerojatno.

Zbog svega navedenog, a uzimajući u obzir dojave o nizu nepravilnosti (posebno u Livnu) Neovisna lista Željka Glasnovića zahtijeva da joj se omogući uvid u kutiju te utvrđivanje je li uistinu 18 birača bilo iz I. izborne jedinice samo na tom biračkom mjestu?

Pozivamo Ustavni sud da se hitno očituje o ovakvom grubom miješanju Vlade RH u izborni proces te tumačenje rezultata izbora i odluke o ponavljanju ili neponavljanju izbora na pojedinom biračkom mjestu. Napominjemo da imamo dojave o nerazmjernom broju nevažećih biračkih listića koji su trebali biti pripisani Neovisnoj listi Željka Glasnovića, ali su iz nekog razloga učinjeni nevažećima. Također napominjemo da imamo dojave o onemogućavanju pojedinih birača da se prijave za glasanje ili da glasaju u subotu.

Neovisna lista Željka Glasnovića zahtijeva da se utvrde sve bitne činjenice o tome što se događalo u XI. IJ prilikom registracije birača, što se događalo prvi dan glasanja (subota 4. 7. 2020.), što se događalo drugi dan glasanja (5. 7. 2020.), je li bilo opstrukcije glasača, nepoštenog prebrojavanja, te ponovo ocijene tzv. nevažeći listići i u konačnici prebroje svi glasovi iz XI. IJ.

Neovisna lista Željka Glasnovića smatra čitav izborni proces u XI. IJ nezakonitim i neustavnim te da je nužno, u cijeloj toj IJ, ponoviti glasanje uz nadzor međunarodne zajednice.

Ponovno ukazujemo na činjenicu da su hrvatski državljani koji trenutačno nemaju prebivalište u RH podzastupljeni, odnosno diskriminirani, da ih je oko 20 % u ukupnom broju hrvatskih državljana, da su njihovi glasovi oko 10 puta manje vrijedni od glasača u RH (I. - X. IJ) te da je vrijednost glasa nacionalnih manjina i više desetaka puta vrjednija od njihova glasa", piše u priopćenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene