Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Glasanje u inozemstvu

Dijaspora u ovim zemljama neće moći glasati na hrvatskim parlamentarnim izborima? Uz Kanadu, još bi četiri države mogle odbiti suglasnost

Glasanje, ilustracija - 3
Glasanje, ilustracija - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Glasanje, ilustracija - 3 Glasanje, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Glasanje, ilustracija - 4 Glasanje, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Glasanje, ilustracija - 2 Glasanje, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Glasanje, ilustracija - 1 Galerija 1/4 >>
Na parlamentarnim izborima borit će se i za glasove Hrvata u iseljeništvu. No ove godine u nekim zemljama glasanje je upitno zbog koronakrize. Kanada Hrvatskoj nije dala suglasnost za organizaciju izbora na svom teritoriju, a to će vjerojatno učiniti još četiri zemlje.

Ako treba i kroz prozor – na biračko mjesto u Mostaru stizalo se kako god. No, Hrvati u Kanadi, zbog koronavirusa, 5. srpnja teško će na birališta. Tamo već godinama glasuje i Hrvatica Ana Bačić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna REZULTATI U INOZEMSTVU Kako je glasala dijaspora? Izdvojili smo najzanimljivije rezultate u izbornoj jedinici za inozemstvo, a neki bi vas mogli i iznenaditi Glasanje, ilustracija Glasovat će se u 42 države Izbori za Sabor: U inozemstvu će se zbog koronavirusa glasovati u pet država manje nego na predsjedničkim izborima

"Svi mi koji glasamo u Kanadi, a radi se o broju od najviše 1000 glasača, imamo čvrste veze s domovinom i Kanada, koja je demokratska zemlja, svima garantira ljudska prava. Smatram da bez obzira na izvanredno stanje da bi nam kanadska vlada trebala omogućiti izlazak na birališta'', kaže Ana.

Iako je iz Kanade odbijena suglasnost za provedbom izbora, ministar vanjskih i europski izbora Gordan Grlić Radman za Novu TV poručuje kako to ipak nije gotova stvar. Radi se na tome da i Hrvati u Kanadi glasuju. ''Ulažemo diplomatske napore. Naša je želja omogućiti hrvatskim građanima glasovanje, to je građansko pravo'', kazao je Grlić Radman.

Četiri zemlje vjerojatno će odbiti suglasnost

Zasad 16 zemalja planira dopustiti glasovanje Hrvatima – Argentina, Australija, Bugarska, Danska, Japan, Kosovo, Norveška, Slovenija, Ukrajina. Odluku tek trebaju donijeti 22 zemlje, a četiri će vjerojatno odbiti suglasnost.

''Zasad su Ujedinjeno Kraljevstvo, Španjolska, Irska i Nizozemska rekli da vjerojatno neće dati suglasnost. DIP je objavio da je zadnji rok za to 20. lipnja zbog tehnike pripreme i slanja materijala na biračka mjesta diljem mjesta'', rekla je potpredsjednik Državnog izbornog povjerenstva Ana Lovrin

U Irskoj je prije četiri godine glasovao tek jedan Hrvat. Njihova uvjetna nesuglasnost nije pretjerano pogodila Jakova Rakića koji u Irskoj živi tri godine. "Dok sam živio u Hrvatskoj uredno sam izlazio, ali dok sam ovdje ne izlazim na zbore jer mislim da ljudi koji nisu tamo ne bi trebali odlučivati ni o čemu", kaže Jakov.

Na parlamentarnim izborima 2016. godine iz inozemstva je stiglo 20.000 glasova. Vladajuća stranka u Saboru ima dva zastupnika dijaspore, a tu je i Željko Glasnović. A najviše glasova već tradicionalno stiže iz Bosne i Hercegovine te Njemačke. BiH je dopustila glasovanje, dok Nijemci još razmišljaju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene