Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što očekuju građani?

Dvije generacije otvoreno o političarima i izborima: ''To je kao obitelj u kojoj se mama i tata svađaju'', ''Ima ih koji se ne bi trebali miješati u politiku''

Poznato je što političari nude, no pitanje je što od njih očekuju – građani. S jedne strane studenti, a s druge umirovljenici. Dvije različite generacije otvoreno o političarima i nadolazećim izborima.

Tri različite grane – ekonomistica, politolog i komunikolog – ali isti interesi. Studenti su se našli u ulozi političkih stručnjaka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna bez naknade za izbornu promidžbu Cijena demokracije: Evo koliko su nas koštali parlamentarni izbori Slika nije dostupna Objavio DIP Restart koalicija i Domovinski pokret izbore zaključili s minusom, pet stranaka nije ni dostavilo financijska izvješća

''Imamo situaciju ponovno gdje su dvije najjače stranke HDZ i SDP. SDP je uspio vratiti dio povjerenja koji je izgubio, to se posebno vidi nakon ovih predsjedničkih izbora. Mislim da će biti vrlo napeti izbori. Moramo malo pričekati da vidimo kako će se sve ove afere vezane za HDZ reflektirati na mišljenje građana'', kaže student politologije Marko Vučković.

Građani ''padaju'' na one političare koji dobro komuniciraju. Andrej Plenković tu je jak, smatra student fonetike Mateo Miličević. To se vidi i prilikom njegova rukovanja – koristi dvije ruke i tako pokazuje da je prijateljski natrojen.

''Ono što se vidi kod premijera konkretno je znak zvonika. To je znak da je osoba samouvjerena, da ima autoritet, što se, primjerit, može vidjeti i kod Angele Merkel. Premijer Plenković trenutačno ima retoričku prednost nad Bernardićem, ali i Škorom'', kaže Mateo.

A što kažu umirovljenici?

Ali više od riječi mladi žele – djela. ''Smatram da se treba opterećenje maknuti s poduzetnika i prestati mlade ljude gurati u javni sektor jer to nije održivi sustav, nego pustiti poduzetništvo da bude pokretač ekonomije. Mislim da je bitno da mladi steknu međunarodno iskustvo, ali onda je važno da se vrate i da ta iskustva i znanja primijene ovdje i time zapravo pomognu Hrvatskoj da postanemo bolji'', kaže Lucija Bilobrk, studentica ekonomija na ZŠEM-u.

Umirovljenike u domu za starije i nemoćne u Dubravi veseli razgovor o izborima, ali ne i ponašenje političara. ''Gledam televiziju, ali ovo je ružno što oni između sebe… Umjesto da daju svoj program i da ljudima nešto kažu, oni se između sebe prepucavaju i blate jedan drugoga'', kaže Milena Mihaljević.

Slikovito opisali odnose

Slikovito su opisali i odnos predsjednika države i Vlade. ''To je kao jedna obitelj u kojoj se mama i tata svaki dan svađaju, a djeca to slušaju i gledaju i najviše pate'', rekla je korisnica doma Ljubica Marš.

A koji problemi njih muče i što oni očekuju od političara? ''Malo se spominje da bi se digle penzije. Domovi poskupljuju, mi smo svi starije dobi, a plaće su bile manje, pa su manje i penzije. Političari su nas razočarali jer su svake godine obećavali, a kad prođu izbori nema ništa'', kazala je Beba Dedić.

''Ima ih koji se ne bi trebali miješati u politiku jer nisu za to rođeni, ni sposobni'', zaključila je Marica Kajgana iz Doma za starije i nemoćne Dubrava.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene