Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PREDSJEDNIŠTVo HDZ-a

Plenković objavio HDZ-ove liste, na njima su Kovač, Culej i Kalmeta: "Htjeli smo pokazati uključivost"

Sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a završila je oko 22 sata, nakon čega je predsjednik stranke Andrej Plenković objavio da su usuglašene sve liste za parlamentarne izbore. Na njima su svoje mjesto ipak dobili i Miro Kovač, Božidar Kalmeta te Stevo Culej.

Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a, obratio se novinarima nakon sjednice Predsjedništva stranke. 

Pročitajte i ovo Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković Parlamentarni izbori Andrej Plenković: "Predsjednik buduće Vlade sigurno neće biti on" Rat objavama - 1 Fotomontaže Politički rat proširio se na internet: Hoće li pobijediti lord Voldemort ili Karaplenković?

"Utvrdili smo liste i predat ćemo ih sutra u 15 sati. Veselimo se izbornoj utakmici", rekao je Plenković.

Potvrdio je da su na listama i Miro Kovač, Božidar Kalmeta i Stevo Culej. Sva trojica su 14. na listama, Kovač je u 6. izbornoj jedinici, Kalmeta u devetoj, a Culej u petoj.

"Htjeli smo pokazati uključivost bez obzira na unutarstranačke izbore. Ovi izbori trebaju za HDZ značiti sinergiju. Ovakvim potezima šaljemo poruku i onim članovima koji su možda glasali za nekog drugog", kaže Plenković. 

Na izjave Miroslava Škore da Plenković neće biti premijer, kaže da je njihova pozicija jasna.

"Želimo pobijediti na ovim izborima i naš su saveznik hrvatski građani. O razgovorima ćemo nakon izbora, a ucjenjivanje je uzaludno. To mogu zaboraviti već sada", rekao je Plenković. 

Na pitanje je li bilo prijepora oko nekih imena i pozicija na listama Plenković odgovara da nije. 

"Nije bilo prijepora. To je proces s konzultacijama, važno je da svi koji su tu da to osobno prihvate, a nama je cilj da dobijemo potporu svih županijskih organizacija", rekao je Plenković.

Krstičeviću dosta politike

Damir Krstičević, bivši ministar obrane, uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a, podržao je Vilija Beroša kao nositelja HDZ-ove liste u 10. izbornoj jednici, te najavio napuštanje politike. 

"Što se tiče aktivne politike, ja sam svoje dao. Ima mlađih ljudi. Ja sam odlučio da je dosta. Priča Sabora me ne zanima. Dao sam koliko sam mogao, prije svega u ratu kad je domovini bilo najteže. Iza toga u zadnje četiri godine kao ministar obrane", rekao je Krstičević. 

Na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća usvojene su stranačke izborne liste, koje će HDZ u utorak predati Državnom izbornom povjerenstvu.

Nositelje lista HDZ je objavio početkom mjeseca. Tako će nositelj izborne liste u prvoj izbornoj jedinici biti Plenković, a glavni tajnik stranke Gordan Jandroković u drugoj. Žarko Tušek nosit će listu u trećoj izbornoj jedinici, potpredsjednik stranke Ivan Anušić u četvrtoj, a ministar financija Zdravko Marić u petoj.

U šestoj izbornoj jedinici HDZ-ovu listu će nositi ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, u sedmoj ministar branitelja Tomo Medved, potpredsjednik stranke Oleg Butković u osmoj te Malenica u devetoj izbornoj jedinici. Ministar zdravstva Vili Beroš nosit će listu u desetoj izbornoj jedinici, a potpredsjednica stranke Zdravka Bušić u 11. izbornoj jedinici.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene