Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uoči parlamentarnih izbora

Odluka Ustavnog suda: Oboljelima od koronavirusa ne smije se uskratiti biračko pravo

Ustavni sud odlučio je da oboljeli od koronavirusa imaju pravo sudjelovati na izborima.

"Na temelju članka 16. Ustava RH nije ustavnopravno neprihvatljivo isključiti mogućnost da na biračka mjesta pristupaju osobno građani kojima je dijagnosticirana zaraza SARS-CoV-2 (COVID-19) ili bilo koja druga zarazna bolest te se nalaze u izolaciji, kao što je to slučaj s građanima koji se zbog sumnje na neku zaraznu bolest nalaze u samoizolaciji.

Ustavni sud, međutim, ističe da građanima kojima je dijagnosticirana zaraza SARS-CoV-2 (COVID-19) ili bilo koja druga zarazna bolest pripada pravo zahtijevati ostvarivanje biračkog prava, po naravi stvari, prema pravilima o glasanju izvan biračkog mjesta koja su prilagođena prirodi potencijalne ugroze od zaraze i usklađena sa zahtjevima zdravstvene sigurnosti i zaštite ostalih sudionika u izbornom procesu, kojima Ustav u člancima 58. i 69. jamči zaštitu zdravlja", navodi se u priopćenju suda.

Državno izborno povjerenstvo dužno je osigurati, u skladu sa svojim ovlastima, pravnu mogućnost ostvarivanja Ustavom i zakonom zajamčenog biračkog prava svim državljanima RH kojima to pravo pripada, uključujući i građanima koji to zatraže, a kojima je dijagnosticirana zaraza koronavirusom ili neka druga zaraza, dodaje se u priopćenju.

"Navedeno je Državno izborno povjerenstvo dužno je osigurati bez odgode, odgovarajućom prilagodbom pravila o glasanju izvan biračkih mjesta u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i vodeći računa o zaštiti zdravlja svih sudionika u izbornom procesu", zaključuje se u priopćenju suda koje potpisuje predsjednik Miroslav Šeparović.

Podsjetimo, Državno izborno povjerenstvo (DIP) poručilo je u četvrtak da je ograničenje glasanja biračima zaraženima koronavirusom propisano zakonom i služi legitimnom cilju, a to je zaštita zdravlja pučanstva od zaraznih bolesti.

Gong je od DIP-a tražio da "ukaže" kako njegova odluka zadovoljava temeljna prava zajamčena Ustavom i Konvencijom o zaštiti ljudskih prava. DIP je odgovorio da se biračima kojima je dijagnosticirana zaraza COVID-19 neće moći osigurati glasanje jer im je izrečena mjera izolacije (čl. 21. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti), a koja uključuje i zabranu kontakata sa svim drugim osobama, pa samim time i s članovima biračkog odbora.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene