Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raspušten gradski odbor

Medved u Vukovaru nakon Penavina odlaska: "Domoljublje nije kad svoju usamljenu istinu želite nametnuti većini, to je sebeljublje"

Zamjenik predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomo Medved posjetio je Vukovar. Tamo je u srijedu iz Gradskog odbora stranke najavljen odlazak većine njegovih članova iz HDZ-a. Gradski odbor je raspušten.

Zamjenik predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomo Medved posjetio je Vukovar. Kako je kazao, nakon što je dio članova HDZ-a donio odluku napustiti stranku, kao zamjenik predsjednika stranke zahvalio im se na svemu što su učinili za HDZ. Poželio im je sreću u daljnjem životu.

Pročitajte i ovo Policija u Vukovaru, ilustracija Podignuta optužnica Optuženi napadači na skupinu djece u Vukovaru: Za četvoricu se traži produljenje istražnog zatvora, za petog mjera opreza, a šesti je u bijegu Tomo Medved, ministar branitelja (Ne)Sigurnost Medved: ''Propucavanje je upozorenje svima''

"Žao mi je što, sada već bivši članovi, nisu u HDZ-u ispunili svoja osobna očekivanja koja su imali od stranke i što su napustili HDZ. Nažalost, upravo su osobna očekivanja danas bila u fokusu na press konferenciji u gradu Vukovaru", kazao je.

"Domoljublje je spremnost na zatomljenje osobnih ambicija i podređivanje svojih ciljeva interesu naroda i stranke koja djeluje za boljitak cijene naše domovine. Domoljublje nije da svoju usamljenu istinu želite nametnuti većini. Ni kad je niste spremni podrediti zajedničkom interesu.To bih prije nazvao kratkovidnim sebeljubljem nego odgovornim domoljubljem", istaknuo je Medved.

"Jedan od fokusa današnjeg izlaganja na njihovoj presici bili su unutarstranački izbori u HDZ-u. Ivan Penava bio je jedan od kandidata na njima, imao je priliku predstaviti svoj program i sudjelovati na izborima", dodao je Medved i naveo da rezultati izbora pokazuju kako članovi ne vide stranku na način na koji je vidi Penava.

"Ali Penava nije viteški prihvatio poraz, ne miri se s time da nije uvjerio članove HDZ-a. I kad nije po njegovom, ne kani biti lojalan stranačkoj većini njegovih kolega i kolegica. Ovaj nastup pripreman je dugo i čekao se pogodan trenutak. Očito, čekao se pogodan trenutak, pred izbore, kako bi se naštetilo HDZ-u", kazao je.

"Demokracija nije kad prihvaćate stav većine samo onda kad se s njim slažete, a optužujete i prozivate cijelu stranku kada vam članovi uskrate povjerenje. Demokracija nije kad svoj manjinski stav želite nametnuti većini, a pritom je još optužujete za krivovjerstvo jer slijepo smatrate da imate pravo protiv većine. To nije demokratsko ponašanje i to se zove dogmatizam", istaknuo je Medved.

"Nikako ne stoji lažna teza da je Penava prisiljen izabrati temeljne vrijednosti ispred stranačke poslušnosti. Iako ona naizgled dobro zvuči, ona je lažna i može zavarati samo naivne. To je uvreda za većinu članova HDZ-a koji su dali svoj glas", kazao je i dodao da je HDZ prozvan kako koristi taj grad za marketinške interese.

"Izgovorena opasna laž"

"Jasno je danas viđeno kako pojedinci grad Vukovar žele iskoristiti za svoje vlastiti interese", istaknuo je Medved i dodao da se interese građana ne smije zlorabiti niti u Vukovaru niti negdje drugdje.

"Danas je izgovorena opasna laž kako je HDZ izdala Vukovar i okrenula leđa žrtvi. Podsjećam kako je Vlada na čelu s premijerom Plenkovićem odbila amandmane manjinskih zastupnika i da su oni glasali protiv Zakona o popisu stanovništva. To znaju i oni koji su bili danas na press konferenciji", naveo je Medved.

O tome koliko odlazak Penave i raspuštanja Gradskog odbora može utjecati na rezultate izbora, kazao je da je HDZ stranka s više od 220.000 članova.

"Ovo što se dogodilo, izlazak iz stranke dijela njenih članova ni na koji način neće naštetiti HDZ-u. Liste i program stranke bit će objavljeni za nekoliko dana, a bit će odgovor na sve nove izazove", rekao je Medved i dodao da ovo što se dogodilo neće utjecati na rezultate predstojećih izbora.

Raspušten Gradski odbor HDZ-a

Zamjenik glavnog tajnika stranke Krunoslav Katičić kazao je da u odlasku Ivana Penave nije bilo nikakve prisile i nikakvog pritiska. "HDZ je stranka veća od bilo kojeg pojedinca", dodao je. 

Županijski odbor HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije, temeljem istupa predsjednika i većine članova Gradskog odbora HDZ-a Grada Vukovara tijekom kojeg su oni istupili iz članstva, a sukladno Statutu, donio je odluku o raspuštanju tijela Gradske organizacije HDZ-a Grada Vukovara.

Županijski odbor HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije imenovao je Povjerenstvo Gradske organizacije HDZ-a Grada Vukovara, a za povjerenika imenovao Nikolu Mažara.

Mažar je kazao da je imenovano 10 članova Povjerenstva. "Nakon parlamentarnih izbora, napravit ćemo u gradu Vukovaru jak i čvrst HDZ", najavio je.

Podsjetimo, danas je gradonačelnik Vukovara i zamjenik predsjednika Gradskog odbora HDZ-a Ivan Penava izjavio je da izlazi iz HDZ-a.

Osim Penave HDZ napuštaju i nastavljaju djelovati neovisno predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Vukovara, svi zamjenici predsjednika, predsjednik Gradskog vijeća, svi vijećnici HDZ-a u Gradskom vijeću te svi predsjednici temeljnih organizacija.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene