Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zanimljivi podaci

Pogledajte koliko su članovi Vlade dobili preferencijalnih glasova i tko će biti najstariji zastupnik u Saboru

Zid: Preferencijalni glasovi - 1
Zid: Preferencijalni glasovi - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Zid: Preferencijalni glasovi - 1 Zid: Preferencijalni glasovi - 1 Foto: DNEVNIK.hr Zid: Preferencijalni glasovi - 2 Zid: Preferencijalni glasovi - 2 Foto: DNEVNIK.hr Zid: Preferencijalni glasovi - 3 Zid: Preferencijalni glasovi - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Zid: Preferencijalni glasovi - 4 Galerija 1/4 >>
Dnevnik Nove TV objavio je zanimljive podatke o tome koliko su članovi aktualne vlade dobili preferencijalnih glasova na izborima u nedjelju i još nekoliko zanimljivih detalja o Hrvatskom saboru.

Zvijezda preferencijalnog glasovanja je Vili Beroš s prikupljenih više od 35.000 glasova, dok je premijer Andrej Plenković dobio više od 32.000 glasova.

Pročitajte i ovo Izbori: Rekorderi preferencijalnih glasova - 2 pomeli konkurenciju Ovo su rekorderi preferencijalnih glasova: "Ovako dobar rezultat i mene je iznenadio" Slika nije dostupna S kraja liste u Sabor Preferencijalni glasovi otvorili vrata Sabora: Neki na Markov trg dolaze s 14. mjesta, evo i kome su birači dali najviše svojih glasova

Zdravko Marić popularan je u Slavoniji gdje je skupio više od 21.000 glasova, a Tomi Medvedu malo je nedostajalo da prikupi 20.000 glasova. Iako nije dugo u nacionalnoj politici, ministar uprave Ivan Malenica našao se u vrhu s prikupljenih nešto manje od 13.000 glasova. Oleg Butković je s malo više od 12.500 glasova donio i HDZ-u tri mandata na Kvarneru i u Istri.

Iako ga je nacija danima pratila kao šefa Kriznog stožera, Davor Božinović ima tek nešto više od 12.000 glasova. Svi ostali su ispod 10.000. Više od 5000 glasova ima Darko Horvat, a malo više od 2500 prikupio je Josip Aladrović. Slično je prošao i Predrag Štromar. Ministrica poljoprivrede Marija Vučković dobila je 1349 glasova, ali nije ušla u Sabor.

Tomislav Ćorić posljednji je ministar s više od 2000 glasova. Mariju Banožiću malo je nedostajalo do 2000 preferencijalnih glasova. Gari Capelli dobio je nešto više od 1700 glasova, a Goran Grlić Radman malo manje od 1400 glasova.

Ispod tisuću preferencijalnih glasova su ministri Dražen Bošnjaković, Vesna Bedeković te Blaženka Divjak koja se oprašta od politike. Začelje drže ministrica Nina Obuljen Koržinek s 480 glasova te Marko Pavić koji je dobio tek 377 glasova.

Više žena u Saboru

U novi saziv Hrvatskog sabora ušlo je 35 žena. Gotovo polovica ih je s liste RESTART koalicije. To je velik skok u odnosu na prošli saziv kada je izabrano samo 19 žena. Za mandata premijera Tihomira Oreškovića u Saboru je sjedilo 30 žena. Pobjedom Kukuriku koalicije 2011. na Markov trg dolazi 25 žena. Ipak najviše ih je sjedilo u velikoj vijećnici nakon izbora 2007. - njih 39. Nakon prve pobjede Ive Sanadera u Saboru su bile 22 žene, a nakon pobjede Ivice Račana 2000. na Markov trg dolaze 34 žene.

Zanimljiva je i dobna struktura saborskih zastupnika.

Najstariji ima 74 godine i to je Miroslav Tuđman, sin prvog hrvatskog predsjednika, a kada je on osnivao stranku 1989. godine, rodila se i najmlađa izabrana zastupnica SDP-ova Marina Opačak Bilić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene