Obavijesti Video Pretražite Navigacija
istječe rok za prijavu

Kako glasati ako na dan izbora niste u mjestu prebivališta? Doznajte što trebate učiniti, rok je danas do ponoći

Glasanje, ilustracija
Glasanje, ilustracija DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Glasanje/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Glasanje/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Glasanje Glasanje Foto: Getty Images +0 Glasanje, ilustracija Galerija 1/3 >>
Kako datum izbora ne bi diktirao i ritam vašeg života, država je omogućila građanima da glasaju gdje god se nalazili. Promjenu u registru birača već je zatražilo više od 26.000 građana, a najveća gužva očekuje se danas s obzirom na to da u ponoć istječe rok za prijavu.

Gdje god da se nalazili 5. srpnja, svoju građansku dužnost trebali biste obaviti. No kako ne biste mijenjali svoje planove, možete promijeniti adresu svog birališta.

Pročitajte i ovo Glasanje, ilustracija uskoro izbori Utječe li kampanja na vašu odluku? Pogledajte kako ste glasali u Dnevniku Nove TV Ilustracija Mala škola izbora Kako mogu glasati teže bolesne i nepokretne te osobe s invaliditetom?

"Recimo, ako imate mjesto prebivališta prijavljeno u Zagrebu, a toga dana će biti u Splitu, možete zatražiti privremeni upis. Na osnovu toga možete glasati na onom biračkom mjestu koje se nalazi u Splitu i koje će biti upisano u zahtjevu", rekao je Dario Nekić, državni tajnik u Ministarstvu uprave.

Isto vrijedi i ako znate da ćete se nalaziti na određenom mjestu u inozemstvu. No ako nemate pojma gdje ćete se nalaziti, možete izvaditi potvrdu s kojom ćete glasati bilo gdje.

Prva je opcija da popunite jedan od dva formulara, ovisno o tome što točno trebate, i onda ih odnesete u nadležni ured. Ako sve to želite učiniti preko interneta, možete to učiniti u sustavu e-Građani. Ondje morate upisati nekoliko podataka, svoju adresu, a Ministarstvo će vam dodijeliti najbliže biračko mjesto.

Statistički podaci kažu da sve više prijava dolazi upravo putem sustava e-Građani.

"Godine 2016. klasičnim putem došlo je 85 posto zahtjeva, a samo negdje oko 15 posto putem e-Građana, dok je ove godine već sada taj odnos negdje na oko 65:35. Znači, 65 posto klasičnim putem, a 35 putem e-Građana", rekao je Nekić.

Rok za promjene preko interneta je danas do ponoći ili, za one koji preferiraju to obaviti osobno, do kraja ranog vremena nadležnog upravnog tijela.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene