Obavijesti Pretražite Navigacija
parlamentarni izbori

Epidemiološke prilike određuju i pravila za promatrače: Detaljne upute tjedan dana prije izbora

Glasanje, ilustracija - 2
Glasanje, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr
Precizan broj promatrača znat se tek kratko pred izbornu nedjelju jer se, naime, zahtjevi za promatranje podnose od početka službene izborne promidžbe do najkasnije pet dana prije izbora 5. srpnja.

Epidemiološke prilike s koronavirusom odredit će i pravila za promatrače na izborima za Hrvatski sabor, a konkretne upute za izborni dan 5. srpnja očekuju se u tjednu koji mu prethodi.

Pročitajte i ovo Konferencija za medije Nine Raspudića - 4 "Bačeno 140 milijuna eura" Raspudić o nabavi cjepiva: "Vlada je počinila veleizdaju i pljačku stoljeća" Krunoslav Capak Za DNEVNIK.hr Capak otkrio hoće li uskoro vratiti mjere zbog velikog broja novozaraženih: "Slično je i u drugim zemljama..."

Broj promatrača za sada se još ne zna, no na posljednjim parlamentarnim izborima, u rujnu 2016., bilo ih je više od 12.000, najviše stranačkih.

Njihova brojnost ne iznenađuje ima li se na umu da mogu promatrati rad svih izbornih tijela, od biračkih odbora čiji broj prelazi 6.500, preko izbornih povjerenstava općina, gradova i izbornih jedinica, do Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

Točan broj promatrača tik pred izbore

Precizan broj promatrača znat se tek kratko pred izbornu nedjelju jer se, naime, zahtjevi za promatranje podnose od početka službene izborne promidžbe do najkasnije pet dana prije izbora 5. srpnja.

Svoje promatrače mogu prijaviti političke stranke koje sudjeluju na izborima, neovisne liste i  manjinski kandidati, udruge nacionalnih manjina koje imaju kandidate, nevladine udruge te strani promatrači.

Uz izuzetak stranih promatrača, svi drugi zahtjeve za promatranje rada biračkih odbora i izbornih povjerenstava podnose izbornim povjerenstvima jedinica u kojima namjeravaju promatrati. Žele li, pak, pratiti rad DIP-a i biračkih odbora u inozemstvu, obraćaju se DIP-u.

DIP-u zahtjeve šalju i strani promatrači

DIP-u svoje zahtjeve šalju i strani promatrači.

Promatrači imaju pravo nadzirati cjelokupni izborni postupak, a osobito glasovanje, rad izbornih tijela i uvid u cjelokupni izborni materijal, osim izvadaka iz popisa birača.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene