Restart koalicija danas je predstavila svoj program za parlamentarne izbore. Predsjednik HSS-a Krešo Beljak u Dnevniku Nove TV otkriva s kim bi mogli ići u koaliciju.

Galerija


Brojni kritičari za program koalicije kažu kako je to lista lijepih želja. Predsjednik HSS-a Krešo Beljak tako ne misli i otkriva zbog čega je uvjeren da će Restart koalicija bridobiti birače.

Vezani članci Bago zbunio Bernardića Završno sučeljavanje - Pogledajte kako je Bago zbunio Bernardića: ''Kakva jaja?'' Davor Bernardić pokazao račun za testiranje na koronavirus Bernardić na sučeljavanju pokazao test na koronu, ali i račun. Plenković uzvratio Titom!

"Program je realan i ostvariv, trudili smo se da poput naših oponenata ne obećajemo ono što ne možemo ispuniti, poput kupovine Ine. Ja sam uvjeren da ćemo ga odmah poslije izbora početi ostvarivati", kazao je Beljak. 

Jedno od obećanja koalicije je zakon o porijeklu imovine. Beljak otkriva koja bi to bila nulta godina od koje bi krenuli u provjeru i je li to ostvarivo. 

"Porezna uprava sada ne radi svoj posao. Vidite ljude koji su u mirovini, a koji voze aute od 100.000 eura. Treba prekopirati dobre zakone i dobre primjere iz Njemačke, primjerice. Kod nas je normalno da ljudi imaju vile, a nisu zaposleni. Odmah nakon izbora ćemo donijeti taj zakon i Porezna će odmah to napraviti", objasnio je. 

Premijer Plenković za Davora Bernardića kaže da nije sposoban biti niti lider oporbe, a kamoli voditi hrvatsku Vladu. Beljak je otkrio kakav je Bernardić kao vođa oporbe.

"Doista ne razumijem što je Plenkoviću da se prepao Bernardića i mene. Odnosno, vjerojatno ima dobrih razloga zašto se boji. Odaje dojam čovjeka koji je u paničnom strahu. Bernardić nije nikada bio dio izvršne vlasti. Plenković se imao priliku dokazati u zadnje četiri godine, pa nije napravio ništa", kazao je Beljak. 

U programu se Restart koalicija obrazovanja dotakla tek na jednoj stranici. Beljak smatra kako je obrazovanje nužno reformirati. 

"Obrazovanju je nužna potpuna reforma. Ovo što se kod nas događa je jadna reforma. Morate znati da program ne može biti cijela knjiga", objasnio je Beljak zašto je tek mali dio programa posvećen obrazovanju.  Kazao je kako se veći dio programa odnosi na gospodarstvo, jer bez uspješnog gospodarstva, nema ni dobrog obrazovanja.

"Ne smijemo robovati sustavu koji nije ni za 19 stoljeće. Metodologiju same nastave treba modernizirati", objasnio je. 

Restart koalicija bi smanjila liste čekanja radom liječnika u popodnevnim smjenama, no njih nedostaje 2000, a postojeći i sada tuku prekovremene koji im se ne plaćaju.

"Osnovni cilj reforme zdravstva je da se ne smije privatizirati sustav. Takav sustav ne želimo. Imamo primjer SAD-a. Napravit ćemo sve da se naš sustav ne pretvori u američki zdravstveni sustav", dodaje.

Iako sami neće moći formirati vlast, Beljak ne otkriva s kim bi mogli u koaliciju.

"Imamo najbolju listu i očekujem da dobijemo dovoljno glasova da koalicija neće biti potrebna. Ne bismo koalirali s Mostom. Ne dolazi u obzir ni velika koalicija s HDZ-om", zaključno je rekao. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr