Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Financijska strana izbora

Troškovi kampanje: Jedni će dobiti milijune, drugi su sav novac bacili u vjetar

Troskovi kampanje na izborima - 2
Troskovi kampanje na izborima - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Predrag Štromar Predrag Štromar Foto: DNEVNIK.hr Troškovi u izborima - Domovinski pokret Troškovi u izborima - Domovinski pokret Foto: DNEVNIK.hr Matija Posavec Matija Posavec Foto: DNEVNIK.hr Nikola Grmoja Nikola Grmoja Foto: DNEVNIK.hr +4 Troskovi kampanje na izborima - 5 Galerija 1/9 >>
Iako stranke imaju još gotovo tri tjedna za predaju završnih financijskih izvještaja kampanje, već je sada jasno tko je dobro ulagao, a tko se preračunao. Svaki saborski mandat nosi 135.000 kuna.

HDZ za kampanju ne žali ni lipe. Još zbrajaju, ali zna se da su potrošili mnogo, tek nešto manje od zakonskog maksimuma od 16,5 milijuna kuna ili milijun i pol po izbornoj jedinici. Za 66 mandata dobit će nešto manje od devet milijuna kuna. Razlika od gotovo sedam milijuna kuna, kažu, neće se odraziti na financijsku stabilnost stranke, a i minusi se lakše podnose kad osvojiš glavnu nagradu.

Pročitajte i ovo Parlamentarni izbori 2020 urednima sjeda uskoro DIP obavio nadzor izbornog financiranja: Neki bi zbog propusta mogli ostati bez novca Slika nije dostupna bez naknade za izbornu promidžbu Cijena demokracije: Evo koliko su nas koštali parlamentarni izbori

Pred kamere iz HDZ-a dok ne podvuku crtu i pod zadnje brojke ne žele, ali zadovoljstvo ne kriju. Dok su u SDP-u također neraspoloženi za izjave. Razlozi su, doduše, potpuno drugačiji. Još su u šoku od loših izbornih rezultata, a već moraju početi razmišljati i o financijskim minusima koje takvi rezultati za sobom povlače.

Ukupne brojke još ne objavljuju, no još su prije posljednjeg udarnog tjedna kampanje potrošili oko 8,4 milijuna kuna. Prema broju mandata od toga će im se vratiti tek nešto više od pet i pol milijuna. Uz razočaranje tako im ostaje i rupa u budžetu. Ipak imali su jedno dobro ulaganje u Matiju Posavca. Sam im je donio dva mandata s 0 kuna troška.

"Sve skupa 16.379 preferencijalnih glasova, a za mandat u 3. izbornoj jedinici bilo je potrebno 8150 glasova. Dakle, to su sigurna dva mandata i ono što je možda najzanimljivije, bez ijednog plakata, letka, kemijske olovke, radijskog ili televizijskog spota", kaže Posavec.

Najskuplji mandat onaj je HNS-ov. Ta je stranka u kampanju uložila oko dva milijuna kuna, a zauzvrat će u Saboru u iduće četiri godine sjediti samo jedan njihov zastupnik.

"Nismo radili budžetiranje s obzirom na očekivane rezultate, nego s obzirom na ono što smo imali u prethodnom mandatu. Međutim mnogi su HNS otpisivali, nismo bili nigdje niti predviđali da ćemo ostvariti ijedan mandat. S te strane je onda to dobar rezultat. Naravno, očekivali smo barem još jednoga više"“, rekao je Ćuraj.

Za isti novac Domovinski pokret mnogo je plodniji. Osvojili su 16 mandata, što će im u konačnici donijeti više od 2,1 milijun kuna.

"Zadovoljni smo sa svojom kampanjom i mislimo da su sredstva dobro uložena“, kazao je Igor Peternel.

Računamo da ćemo prema broju osvojenih mandata, naknada za kampanju na koju imamo pravo da će otprilike pokriti troškove, to je nešto više od dva milijuna kuna.

Bilancu negdje na pozitivnoj nuli očekuje i Most. Rastegnuli su se koliko su mogli i kampanju uglavnom vodili digitalno. Ugrabili su osam mandata.

"Nešto više od milijun kuna smo potrošili, negdje tu ćemo i dobiti, trebamo još zbrajamo sve troškove tako da ćemo vidjeti. Neće biti neki ni poseban plus, a ni minus", kazao je Grmoja.

Iznenadni dobitnik, u svakom smislu te riječi jest zeleno-lijeva koalicija Možemo. I oni još zbrajaju, ali njihova će kampanja u konačnici stajati nešto više od pola milijuna kuna. Na izborima će tako i zaraditi jer će im njihovih sedam mandata donijeti gotovo milijun.

Za razliku od njih, Živi zid sav je novac utrošen u kampanju bacio u vjetar. Doduše, nisu potrošili mnogo, oko 200.000 kuna, ali zauzvrat neće dobiti ništa. Financijski će, kažu opstati, a vjeruju i da će vratiti i povjerenje građana.

"Naš je stav da će se za četiri godine, nakon teškog razdoblja koje nam slijedi, pokazati da nema nikoga tko će zastupati probleme građana i jednostavno smatramo da sredstva tad nećemo niti trebati uložiti, jednostavno će nas građani samo zvati", smatraju u Živom zidu.

Gubitnika ima još. Ni minuli rad, ni dugi staž, ni neobični kandidati katkada jednostavno nisu dovoljni.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene