Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provjerite dokumente

DIP podsjeća birače dokad se mogu upisati u registar birača i što učiniti ako na izbore izađete s nevažećom osobnom iskaznicom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državno izborno povjerenstvo (DIP) podsjeća birače koji nisu upisani u registar birača ili im upisani podaci nisu točni da imaju pravo zatražiti upis, dopunu ili ispravak podataka od 3. do najkasnije 24. lipnja.

Zahtjev za upis, dopunu ili ispravak podataka birač podnosi nadležnom upravnom tijelu, njihov popis s kontakt podacima objavljuje Ministarstvo uprave na svojoj mrežnoj stranici.

Pročitajte i ovo Hrvatska - izborne jedinice karta MALA ŠKOLA IZBORA Znate li kojoj izbornoj jedinici pripadate? Dalija Orešković TKO JE DALIJA OREŠKOVIĆ? Karamarka je stajala odlaska s vlasti, a Milanović ju je nazvao samodopadnom narikačom

U evidenciju birača hrvatskih državljana s prebivalištem u Hrvatskoj birači su upisani prema mjestu prebivališta. Evidenciju birača bez prebivališta u Hrvatskoj vodi nadležno upravno tijelo Grada Zagreba.

Svoje podatke, upisane po službenoj dužnosti, svaki birač može provjeriti uvidom u Registar birača dostupan na mrežnoj stranici Ministarstva uprave https://uprava.gov.hr, provjerom pomoću OIB-a ili MBG-a građana i prezimena.

''Žuta potvrda''

Zahtjeve za privremeni upis (ako će se na dan izbora zateći izvan mjesta prebivališta u Hrvatskoj), za prethodnu registraciju (ako će biti u inozemstvu), za izdavanje potvrde za glasanje izvan mjesta prebivališta, tzv. žuta potvrda (ako će biti izvan prebivališta u Hrvatskoj ili u inozemstvu) birači mogu podnijeti od 3. do 24. lipnja.

Birač koji pravodobno ne podnese odgovarajući zahtjev moći će glasati samo na biračkom mjestu prema mjestu svog prebivališta.

Oni koji imaju vjerodajnice i pristup aplikaciji e-Građani zahtjev za privremeni upis i za prethodnu registraciju mogu podnijeti na taj način.

Aktivna registracija

Birači koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, da bi glasali u inozemstvu ili u Hrvatskoj, trebaju se aktivno registrirati.

Oni kojima je izdana e-osobna iskaznica s podatkom o prebivalištu izvan Hrvatske ne moraju to raditi, već će, po službenoj dužnosti, biti aktivno registrirani za državu i konzularno područje prema adresi prebivališta iz e-osobne iskaznice. Ako žele glasati na području drugog diplomatsko-konzularnog predstavništva (DKP) odnosno u Hrvatskoj, podnijet će zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije.

Birači koji nemaju e-osobnu iskaznicu, moraju se aktivno registrirati da bi mogli glasati u inozemstvu ili za to posebno određenim biračkim mjestima u Hrvatskoj. Zahtjev za aktivnu registraciju te za promjenu mjesta aktivne registracije može se podnijeti od 3. do 24. lipnja.

Podnosi se hrvatskom DKP-u, odnosno upravnom tijelu prema mjestu u Hrvatskoj gdje će se birač zateći na dan izbora.

Obrasci i informacije o načinu podnošenja navedenih zahtjeva objavljuju se na mrežnoj stranici pojedinih diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Birači koji imaju vjerodajnice i pristup aplikaciji e-Građani sve zahtjeve mogu podnijeti na taj način.

Što ako osobna više ne vrijedi?

Birači koji na izbornu nedjelju ne budu upisani u izvadak iz popisa birača na svom biračkom mjestu (primjerice jer nemaju važeću osobnu iskaznicu) moći će taj dan dobiti tzv. plavu potvrdu za glasanje, izdaju je nadležni uredi u Hrvatskoj prema mjestu prebivališta birača.

U popis birača neće biti upisani birači koji 5. srpnja, na dan izbora, ne budu imali valjanu osobnu iskaznicu odnosno koji do zatvaranja registra birača nisu podnijeli zahtjev za izdavanje nove.

DIP stoga poziva birače da pravodobno provjere valjanost svojih iskaznica. Biračima koji se nisu aktivno registrirali, a nemaju prebivalište u Hrvatskoj tzv. bijelu potvrdu za glasanje na dan izbora izdaju hrvatska diplomatsko-konzularna predstavništva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene