Branko Bačić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Branko Bačić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić najavio je u četvrtak kako bi se datum parlamentarnih izbora, odnosno raspuštanja Sabora mogao znati poslijepodne, nakon sastanka predsjednika klubova i stranaka vladajuće koalicije.


"Mi ćemo na sastanku vladajuće većine raspravljati o datumu, a o točnom datumu, ako se usuglasimo, a mislim da je tu potpuni konsenzus stranaka vladajuće koalicije, bit ćete informirani nakon sastanka", rekao je Branko Bačić novinarima u Hrvatskom saboru.

Vezani članci Andrej Plenković nakon pobjede na izborima HDZ objavio koliko je potrošio na izborima i na što najviše, evo zašto su u proračun vratili više od 75 tisuća kuna Branko Bačić HDZ-ov Branko Bačić otkrio što će biti s prisegom Ivana Malenice i tko će ga mijenjati dok ne ozdravi

S kojim će datumom HDZ izaći pred partnere, nije otkrio.

Izrazio je čuđenje zbog "nervoze" povezane s objavom točnog datuma raspuštanja Sabora, podsjećajući kako u jesen 2015., kada je raspušten Sabor u kojemu je većinu imala Kukuriku koalicija na čelu sa SDP-om, HDZ nitko nije o tome kontaktirao niti mu najavio raspuštanje.

''Mi smo doznali na dan raspuštanja''

Iz transkripta rasprave posve je jasno da HDZ-ov, tada oporbeni klub, nitko nije ni kontaktirao, niti mu najavio odluku o raspuštanju Sabora, rekao je Bačić, navodeći da su javnost i tada najjači Klub HDZ-a tu informaciju doznali na dan kada je odluka o raspuštanju raspravljena.

Sabor je 25. rujna raspravio odluku o raspuštanju, koja je u dnevni red uvrštena dan prije, 24. rujna, iako postoji dokument o raspuštanju na prijedlog kluba vladajuće većine od 25. rujna, naveo je.

"Nama je danas, kad smo to gledali, bilo malo nejasno, ali činjenica je takva da je isti dan predložena i raspravljena odluka o raspuštanju i u tome nije sudjelovao niti jedan tada oporbeni klub, a pogotovo ne HDZ", kazao je Bačić.

''Situacija je sada dobra''

Odbacio je prozivke oporbe da neobjavljivanjem datuma izbora HDZ zapravo pokazuje kukavičluk. Od oporbe ništa drugo i ne očekujem, rekao je i ponovio kako HDZ već 20-ak dana govori da je spreman za redovne parlamentarne izbore i da će se, kad se utvrdi da je epidemiološka situacija dobra, odlučiti za njihovo održavanje.

Datum nismo nikada navodili, a mislimo da je situacija upravo sada dobra i da sada možemo sa svojim koalicijskim partnerima, koji su za izbore spremni, taj datum dogovoriti, odgovorio je.

Što se nas tiče, ne - nema potrebe za velikom koalicijom nakon izbora, uzvratio je Bačić na novinarski upit o izjavi Branka Grčića (SDP) da je velika koalicija izgledna samo ako bi se najesen dogodio drugi val koronavirusa.  (Hina)