Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Papa Benedikt XVI. na početku pohoda Hrvatskoj izjavio je u zagrebačkoj Zračnoj luci da u Hrvatsku dolazi s velikom radošću 'kao hodočasnik u ime Isusa Krista'.


'Srdačno pozdravljam ljubljenu hrvatsku zemlju i, kao nasljednik apostola Petra, velikim zagrljajem grlim sve njezine stanovnike', rekao je poglavar Katoličke crkve na hrvatskom jeziku, nakon što mu je riječi dobrodošlice uputio predsjednik Republike Ivo Josipović. Govor je nastavio na talijanskom jeziku i pozdravio časnu braću u biskupstvu, predstavnike vlasti i predsjednika Josipovića kojem je izrazio najbolje želje za visoku dužnost koja mu je povjerena, kao i za mir i za napredak cijele zemlje.

'U ovome se času želim prisjetiti triju pastoralnih posjeta mog ljubljenog prethodnika, blaženoga Ivana Pavla II., Hrvatskoj te zahvaliti Gospodinu za dugu povijest vjernosti koja povezuje vašu zemlju sa Svetom Stolicom', rekao je Papa. Podsjetio kako je riječ o više od trinaest stoljeća snažnih i posebnih veza, prokušanih i učvršćenih u ponekad teškim i bolnim okolnostima.

'Vaš narod pripada Europi'

Vezani članci Slika nije dostupna Josipović nije htio pričati o zahtjevu Crkve za zabranu abortusa Slika nije dostupna Iz govornice nazvao policiju i zaprijetio 'Skinut ću Papu!'

Ta je povijest rječiti dokaz ljubavi vašega naroda prema Evanđelju i prema Crkvi. Od samih početaka, vaš narod pripada Europi te joj, na poseban način, daje doprinos u duhovnim i moralnim vrijednostima, koje su kroz stoljeća oblikovale svakodnevni život kao i osobni i nacionalni identitet njezine djece', kazao je Sveti Otac na početku svog dvodnevnog pastoralnog pohoda Hrvatskoj pod geslom 'Zajedno u Kristu'.

Papa Benedikt XVI. naglasio je kako izazovi suvremene kulture, prožete društvenim raslojavanjem i nestabilnošću, te obilježene individualizmom koji pogoduje shvaćanju života bez obveza u neprestanom traženju 'prostora privatnosti', zahtijevaju uvjereno svjedočanstvo i smiono zauzimanje u promicanju temeljnih moralnih vrijednosti, ukorijenjenih u društvenom životu i identitetu staroga kontinenta.

'Vaša prošlost promiče na razmišljanje'

'O dvadesetoj obljetnici proglašenja neovisnosti i uoči punopravnog pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, davna i nedavna prošlost vaše zemlje potiče na promišljanje sve europske narode pomažući, kako svakom pojedinom tako i čitavoj zajednici, da očuva i obnovi neprocjenjivu zajedničku baštinu ljudskih i kršćanskih vrijednosti', naglasio je Sveti Otac i zaželio da Hrvatska snagom svoje bogate tradicije, pridonese da Europska unija cjelovito vrjednuje to duhovno i kulturno blago.

'Pred današnjim izazovima za Crkvu i civilno društvo, zazivam na ovu zemlju i na sve njezine stanovnike, zagovor i pomoć blaženoga Alojzija Stepinca, Pastira kojega vaš narod voli i štuje. Neka prati mlade naraštaje da žive u ljubavi koja je potaknula Gospodina Isusa Krista da svoj život daruje za sve ljude. Sveti Josip, brižni čuvar Otkupitelja i nebeski zaštitnik vašega naroda, zajedno s Djevicom Marijom, 'Najvjernijom Odvjetnicom Hrvatske', neka vam danas i uvijek isprose mir i spasenje', poručio je Sveti Otac na Plesu. (Hina)