Papa Benedikt XVI predvodio je svečano misno slavlje pred 300 tisuća vjernika.


Papa Benedikt XVI. rekao je kako je u današnjem društvu više no ikada potrebna nazočnost uzornih kršćanskih obitelji te pozvao obitelji da se raduju očinstvu i majčinstvu, a roditelje da se obvežu svoju djecu učiti moliti i da mole s njima. U homiliji koju je pozorno pratilo više od 300 tisuća vjernika iz Hrvatske, BiH i drugih zemalja, Sveti Otac je pozvao vjernike da pokažu svojim životnim svjedočanstvom da je moguće ljubiti poput Krista, bezrezervno, da se nije potrebno bojati brige za drugu osobu.

'Radujte se majčinstvu'

Vezani članci Slika nije dostupna Josipović sa suprugom na Papinoj misi Slika nije dostupna 'Revidirajte zakon koji dopušta abortus'

'Drage obitelji, radujte se očinstvu i majčinstvu! Otvorenost životu znak je otvorenosti prema budućnosti, pouzdanja u budućnost, kao što poštivanje naravnoga zakona oslobađa osobu, a ne ubija je! Dobro obitelji je dobro i Crkve. Želio bih istaknuti ono što sam tvrdio prije: Izgradnja svake pojedine kršćanske obitelji smješta se unutar veće obitelji Crkve, koja je podupire i nosi sa sobom. I obratno, Crkvu grade obitelji, male kućne crkve', rekao je Papa.

'Sloboda bez odgovornosti'

Po riječima Svetog Oca, koje je izrekao na hrvatskom jeziku, u današnjem je društvu više no ikad žurno potrebna nazočnost uzornih kršćanskih obitelji. 'Moramo na žalost ustanoviti, da se, posebno u Europi, širi sekularizacija koja Boga života gura na rub te donosi rastuću razjedinjenost obitelji. Apsolutizira se sloboda bez odgovornosti za istinu, i njeguje se, kao ideal, individualno dobro preko potrošnje materijalnih dobara te površnih iskustava, ne vodeći računa o kvaliteti odnosa s osobama i o najdubljim ljudskim vrijednostima; ljubav se svodi na sentimentalni osjećaj i zadovoljavanje nagonskih poriva, bez nastojanja da se stvore trajne veze međusobne pripadnosti i bez otvorenosti životu', upozorio je Papa.

Pozvao je da se odupremo tom mentalitetu, jer uz riječ Crkve, veoma je važno, kako je dodao, i svjedočenje te zauzetost kršćanskih obitelji, vaše konkretno svjedočanstvo, posebno kao potvrda nepovredivosti ljudskoga života od začeća do njegova prirodnoga skončanja, što je jedinstvena i nezamjenjiva vrijednost obitelji utemeljene na braku i na potrebi zakonskih odredbi koje bi podupirale obitelji u zadaći rađanja i odgoja djece.'Drage obitelji, budite hrabre!', poručio je Sveti Otac ponovno na hrvatskom jeziku. 'Ne popuštajte tom sekulariziranom mentalitetu koji nudi suživot kao pripravu ili čak kao zamjenu za brak!', istaknuo je.

Obitelj pred izazovima

Napomenuo je kako je vrlo rado prihvatio poziv hrvatskih biskupa da posjeti Hrvatsku u prigodi prvoga Nacionalnoga susreta hrvatskih katoličkih obitelji. 'Želim izraziti koliko visoko cijenim tu osjetljivost i zauzetost za obitelj, ne samo zbog toga što se ta temeljna ljudska stvarnost danas, u vašoj zemlji kao i drugdje, mora suočiti s teškoćama i prijetnjama, pa stoga ima i posebnu potrebu da se evangelizira i podrži, nego i stoga što su kršćanske obitelji temelj za odgoj u vjeri, za izgradnju Crkve kao zajedništva i za njezinu misionarsku nazočnost u najrazličitijim životnim situacijam', rekao je.

Sveti Otac pozvao je na kraju propovijedi, ponovno na hrvatskom jeziku, drage hrvatske obitelji da žive u zajedništvu vjere i ljubavi te da budu što očitiji svjedoci obećanja koje je Gospodin, uzašavši na nebo dao svakomu od nas - ja sam s vama sve dane do svršetka svijeta, te zazvao Djevicu Mariju, Kraljicu Hrvata da ih prati na tome putu. (Hina)

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju