Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OGLAS

Od utorka nove cijene goriva!

PR
PR Foto: PR
Provjeri u kojem mjesecu trošimo najviše goriva, tko ima najgušću mrežu benzinskih postaja, koliki je udio države u cijeni goriva i gdje uvijek možeš provjeriti aktualne cijene goriva.

 

Gorivo poskupilo 3%

Vlada Republike Hrvatske je na telefonskoj sjednici donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, koje će vrijediti od utorka, 4. srpnja.

Stara cijena eurosupera 95 od 1,40 eura se povećava za 4 centa ili 2.8 %, na 1,44 eura.

Stara cijena eurodizela od 1,30 eura se povećava također za 4 centa ili 3.1 % na 1,34 eur. Poljoprivrednici i ribari plavi dizel plaćati će 80 centi po litri.

Tako će vas od utorka 4.7. prosječan rezervoar od 55 litara koštati 2.2 eur više, odnosno ukupno 79.2 eur za benzinski ili 73,7 eur za dizel motor.

Naravno, cijene premium derivata (s aditivima) i dalje neće biti propisane i slobodno će se formirati i neće biti identične na svim benzinskim postajama.

Kako biste bili sigurni da ste izabrali najbližu benzinsku postaju s najboljom cijenom goriva, usporedite cijene na svim pumpama i uštedite novac na ovom linku.

U Hrvatskoj godišnje potroši preko 450 litara goriva pa stanovniku*, u kojem mjesecu najviše i koju vrstu goriva trošimo više?

• Omjer potrošnje, 25% otpada na benzin a 75% na dizel

U Hrvatskoj je u prošloj godini na tržište stavljeno preko 470 milijuna litara benzinskih goriva ili preko 120 litara po stanovniku.
Dizelskih goriva** gotovo 3x više, preko 1.4 milijarde litara ili preko 350 litara po stanovniku.

• Ljeti trošimo dvostruko više

Pod utjecajem turističke sezone u 7. i 8. mjesecu na tržište se stavlja preko 20% ukupne količine dizela i benzina. O izraenosti sezonskih oscilacija govori na podatak da u ljetnim mjesecima se troši gotovo 2.5x više benzina i nešto oko 1.5-2x više dizela nego u Siječnju.

• Zanimljivo

Jeste li znali da je u Hrvatskoj oko 55% osobnih automobila vozi na dizel a oko 40% na benzin slično kao u Francuskoj ili Španjolskoj. U Grčkoj se manje od 10% osobnih automobila vozi na dizel!***

Koliki je trenutni udio države u maloprodajnoj cijeni goriva i što se financira iz trošarina na gorivo?

• Benzinske postaje zadržavaju oko 10% maloprodajne cijene

Benzinske postoje/opskrbljivači po novoj Vladinoj uredbi imaju ograničenu maržu na 0,125 eura po litri što u ukupnoj cijeni litre koju plaćate na “pumpi” iznosi oko 9 % (preciznije 8.5 % do 9,3 % ovisno radi li se o dizelu ili benzinu).

• Država uzima 50% cijene koju plaćate na pumpi

Okvirno oko polovine cijene goriva koju plaćate na pumpi (od 48,5% do 51,5% ovisno radi li se o benzinu ili dizelu) proslijedi se državi kroz trošarine na gorivo i PDV.

1. Trošarina (Njena visina propisana je posebnom Uredbom, nova je na snazi od 4. srpnja)*
0,456 eur po litri benzina (cca 31% posto maloprodajne cijene)
0,383 eur po litri dizela (cca 28.5 % posto maloprodajne cijene)

2. PDV
0,288 eur po litri benzina
0,268 eur po litri dizela

• Što se financira iz trošarina na gorivo?

Prema Zakonu o cestama i Zakonu o željeznici propisano je financiranje cesta, autocesta i željeznice uplatom sredstava u državne tvrtke koje se bave gradnjom i održavanjem te infrastrukture.

Bez da ulazimo u raspravu o kvaliteti utroška tih sredstava važno je napomenuti da su i u drugim EU državama trošarine, odnosno indirektni porezi, na gorivo visoki te da EU regulativa nalaže članicama minimalni trošarine (Energy Taxation Directive (2003/96/EC).**

• Preostalih cca 40% cijene

Iz preostalih okvirno 40% maloprodajne cijene koju plaćate na pumpi (nakon države i benzinskih postaja) namiruju se distributeri, a preko njih proizvođači sirove nafte, rafinerije koje je prerađuju itd.

A gdje mogu točiti - tko posjeduje najveću mrežu benzinskih postaja u Hrvatskoj?

Prvih 5 najvećih vlasnika benzinskih postaja:

1. INA 396 postaja
Najviše benzinskih postaja u HR i dalje drži INA s gotovo 50% tržišnog udjela.

2. PETROL 202 postaje
Preuzimanjem domaćeg društva Crodux 2021. slovenski Petrol postao je ozbiljan izazivač tržišnom lideru i sada drži oko 23% maloprodajnog tržišta.

3. TIFON 50 postaja
Mađarska MOL grupa vlasnik je Tifon maloprodajnog lanca benzinskih postaja (zanimljivo, MOL grupa ujedno je i suvlasnik INAe sa približno polovinom vlasničkih udjela).

4. LUKOIL 47 postaja
Ruski Lukoil s 47 pumpi drži oko 5% tržišnog udjela.

5. SHELL 31 postaja

Od 2021. preuzimanjem domaćeg društava Apios CoralCroatia od strane Grčke kompanije na naše tržište uvedena je poznata robna marka Shell.

Pronađi najbližu postaju i provjeri cijene! >> https://cijenegoriva.osiguraj.me

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene