Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Državno izborno povjerenstvo izvjestilo je danas da od sutra počinju teći rokovi za postupak kandidiranja za predstojeće lokalne izbore 17. svibnja, na kojima će birači kandidate za općinske načelnike i gradonačelnike zaokruživati na bijelim listićima, kandidate za župane na plavim, a liste za općinska i gradska vijeća te županijske skupštine na roza i smeđim biračkim listićima.


Predsjednik DIP-a Branko Hrvatin je na konferenciji za novinare kazao da su birački listići, uobičajeno, razvrstani po bojama kako bi se biračima olakšalo glasovanje, napominjući da će listići na kojima će građani neposredno birati općinske načelnike i gradonačelnike biti bijeli jer se očekuje drugi krug glasovanja.

Vezani članci Slika nije dostupna Hrvatin: U 11. izbornoj jedinici vodi HDZ sa 76,53 % Slika nije dostupna Ukupno 15 lista za izbor novog saziva gradskog vijeća

Napomenuo je i da je danas na snagu nastupila Vladina odluka o raspisivanju lokalnih izbora, da večeras u ponoć počinju teći rokovi za postupak kandidiranja koji traje do 27. travnja, te da su nadležna izborna povjerenstva potom, u idućih 48 sati, dužna izraditi listu pravovaljanih kandidata za lokalne regionalne čelnike te zbirnu listu za predstavnička tijela.

Neke stranke već postavile jumbo plakate

Od 30. travnja počinje izborna promidžba koja traje do ponoći 15. svibnja, dan potom je izborna šutnja, a 17. svibnja održavaju se lokalni izbori. Upitan kako gleda na činjenicu da su neke političke stranke i nezavisni kandidati već postavili jumbo plakate, iako još nije počela izborna promidžba kakva je propisana zakonom, Hrvatin je odgovorio da DIP 'nema alata' kako spriječiti odnosno sankcionirati takva ponašanja'.

'To treba mijenjati. Ili ćemo reći da je sve dopušteno, bez ograničenja ili da postoje ograničenja i tijelo koje izriče kazne', poručio je predsjednik DIP-a dodavši da će DIP kao i do sada upozoravati na izborne nepravilnosti. 'DIP će ići s upozorenjima, a je li to dovoljno ocijenite sami', poručio je novinarima. Napomenuo je da su nadležna izborna povjerenstva najkasnije osam dana prije izbora dužna odrediti biračka mjesta, kojih će, kao i za ranijih izbora, biti između 6.500 i 6.800.

Birači pozvani da provjere jesu li upisani na birališta u svojim prebivalištima

Hrvatin smatra da je to velik broj biračkih mjesta, ali ističe da su se birači navikli na svoja mjesta te da je stoga preporuka DIP-a da se njihov broj ne mijenja. 'Ne mijenjajmo ono što se pokazalo dobrim', rekao je. Osam dana prije izbora političke stranke dužne su nadležnim izbornim povjerenstvima predložiti svoje kandidate za članove biračkih odbora, koji će se objaviti najkasnije pet dana prije izbora. Hrvatin je ponovno pozvao sve birače da provjere jesu li upisani u biračke popise u svojim prebivalištima te, bude li potrebe, do 2. svibnja traže izmjene, dopune ili ispravke u popisima.

Napomenuo je i da, dogode li se 'tehničke omaške' oko popisa birača, birači uz potvrdu nadležnog ureda Opće uprave mogu glasovati. Hrvatin je istaknuo i da će Ured državne revizije nadzirati financiranje izbornih kampanja, na temelju izvješća koje su stranke i nezavisni kandidati dužni podnijeti - kandidati stranaka financiraju se putem računa stranaka, a nezavisni kandidati dužni su otvoriti poseban račun.