Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Političke promjene na Istoku

Beli Manastir: HDZ traži novo prebrojavanje listića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako se proglasio ukupnim izbornim pobjednikom, HDZ je na istoku Hrvatske pretrpio teške udarce. SDP i HDSSB, osim u Osijeku i Đakovu, preuzeli su vlast i u Vukovaru te Belom Manastiru do sada neoborivim HDZ-ovim utvrdama.

I dok je u Vukovaru morao priznati poraz, HDZ se Belog Manastira ne želi tako lako odreći i traži novo prebrojavanje izbornih listića. Kiša je osvježila vukovarske ulice, a novi gradonačelnik političku scenu. Kad bi za svaki stisak ruke dobio kunu, Željko Sabo brzo bi se obogatio. 'Mi smo prepoznali čovjeka koji je sačuvao duhovnu snagu, fizičku je malo i potrošio u ratu i logorima', rekao je jedan Vukovarac. Teolog, branitelj, socijaldemokrat, na prvu - nespojive odlike, spojene su u ovom čovjeku, kao što on želi spojiti Vukovarce.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Strava Novinarku ubio suprug i pokušao si prerezati žile Slika nije dostupna Mislili da je zmija Baranja: Djeca u igri pronašla minu

'Da stanemo, da se ne razdvajamo, pod istu zastavu, zastavu grada Vukovara', kaže Željko Sabo iz SDP-a. Iako među čestitkama nema premijerove, prvi Vukovarac ne zaboravlja Sanaderova obećanja. 'Ja imam Sanaderovu jamstvenu karticu, kada je ovdje rekao da je Hrvatska jaka koliko je jak Vukovar', kaže Sabo. Jamstva pak nema u gradskom vijeću. SDP i HDZ s partnerima imaju jednak broj vijećnika. Tri ruke srpske manjine bit će presudne. A o vlasti u Belom Manastiru još se lome koplja. Jedini baranjski grad, HDZ-u je izmakao za samo 28 glasova. HDZ traži novo prebrojavanje listića. 'Tijekom cijele noći vrše pritisak na izborno povjerenstvo, na sud, na pravosuđe', rekao je Živko Jalšovec iz HDSSB-a.

Osijek zato nije upitan. Dan županije ujedno je i županova 'oproštajka'. 'Hvala vam svima koji ste nam pomagali, ali hvala i onima koju su odmagali, jer znam da to više neće činiti', rekao je Krešimir Bubalo. Nazdraviti pobjedi ipak još ne mogu u vukovarskom SDSS-u. Na listi Želja Sabe nije bilo srpskog kandidata za dogradonačelnika, pa će tu zakonsku obvezu popuniti nakon - dopunskih izbora u - trećem krugu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene