Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obećanja pljušte

Mrsić predstavio svoj program za Zagreb: "Smanjit ću prirez, ali i cijenu vode, komunalne naknade i parkinga"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Demokrata Mirando Mrsić predstavio je u četvrtak svoju kandidaturu za zagrebačkog gradonačelnika i program "Zagreb u sigurnim rukama".

Iz programa je istaknuo obnovu nakon potresa, obnovu Imunološkog zavoda te obnovu sustava i vrijednosti u gradu Zagrebu.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević DNEVNIK NOVE TV PITA Upravlja li gradonačelnik Tomašević dobro Zagrebom? Pogledajte rezultate glasanja Ana Stojić Deban NAKON TOMAŠEVIĆEVE POBJEDE Šefica Holdinga stavit će svoj mandat na raspolaganje i dobiti oko 96.000 kuna otpremnine: ''Smatram to dobrom demokratskom praksom''

"Moj program temelji se na tri stupa. Obnova, obnova i obnova. Obnova Zagreba od potresa, obnova Imunološkog zavoda kao naša borba protiv pandemije, i obnova sustava i vrijednosti u gradu u kojem desetljećima caruju nepozitam i korupcija", rekao je novinarima Mrsić u Novinarskom domu.

Kao prve poteze najavio je stvaranje preduvjeta za provedbu ušteda usmjerenih prema građanima.

"Jedan od mojih brzih i učinkovitih poteza bit će taj da novac građana koji se slijeva u gradski proračun ostaje građanima Zagreba", naglasio je Mrsić i dodao kako planira četiri postotna poena niži prirez u ovom mandatu, a još četiri u sljedećem mandatu te 10 posto nižu cijenu vode, komunalne naknade i parkinga.

Najavio je i brži dotok novca iz EU fondova, za obnovu ali i za unaprjeđenje rada i života u Zagrebu.

"Moj program ide za time da iz Fondova prikupimo najmanje četiri milijarde kuna, dakle trećinu proračuna", istaknuo je Mrsić.

Gradski ured za obnovu nakon potresa

Najavio je i osnivanje stručnog Gradskog ureda za obnovu nakon potresa za što, rekao je, neće nanovo zapošljavati, jer je siguran da u Gradskoj upravi već ima dovoljno stručnih i kompetentnih ljudi.

"Smanjit ću broj zaposlenih u gradskih službama. Prema nekoj trenutnoj procjeni negdje otprilike je 30 posto viška u Gradskoj upravi. Jedini kriterij će biti sposobnost, a ne podobnost", naglasio je Mrsić.

Najavio je da će svoj mandat početi sa takozvanim "clean startom" (čisti početak) gradskih financija, kako bi građanima prikazao kako Zagreb stoji financijski te u kojem smjeru ide.

Gradske prostore besplatno će ponuditi svim start-upovima, ukinuti komunalne doprinose za IT kampuse. Također, uveo bi pravo na besplatni školski obrok svim učenicima slabijeg imovinskog stanja, izgradio domove za starije te uspostavio pravedniju raspodjelu socijalne pomoći, kao i povoljniji najam stanova za mlade obitelji.

"Filipović se ne razumije u medicinu"

Zamoljen da komentira najavu kandidata HDZ-a za gradonačelnika Davora Filipovića da bi izgradio tvornicu za proizvodnju cjepiva protiv koronavirusa, ali i karcinoma, Mrsić rekao da postoji Imunološki zavod u kojem je koncentrirana sva pamet Hrvatske za proizvodnju cjepiva i lijekova iz plazme.

"Očito je kolega Filipović ekonomista pa se ne razumije u medicinu i procese. Moj plan ide ka tome da revitaliziramo zavod, da postane predvodnik proizvodnje cjepiva u ovome dijelu Europe. Što se tiče izgradnje tvornice, mislim da je to u ovome trenutku potpuno van konteksta. Zavod je velika šansa da Hrvatska pobijedi pandemiju i da bude sigurna kada dođe nova", zaključio je Mrsić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene