Iz Državnog izbornog povjerenstva potvrđeno je za Dnevnik Nove TV da su tri članice jednog biračkog odbora u Zagrebu razriješene dužnosti zbog kršenja izborne šutnje.


Tri članice jednog biračkog odbora u Zagrebu prekršile su izbornu šutnju, a Državno izborno povjerenstvo razriješilo ih je dužnosti i na njihovo mjesto poslana su nova tri člana.

Vezani članci Analitičari u studiju Nove TV Specijal Nove TV: Boris Jokić govor Miroslava Škore smatra presedanom - "Mislite li zbilja da bi mu Bog pomogao u drugom krugu?" Glasačka kutija, ilustracija DIP pozvao na poštivanje izborne šutnje: Zabranjeno je javno predstavljanje kandidata, nagovaranje kandidata, a kazne za kršenje su velike

Fotografirale su se s kandidatom Tomislavom Tomaševićem netom nakon što je pristupio glasanju - dok je, dakle, još uvijek na snazi bila izborna šutnja.

Osim toga, DIP je upozorio i na druga kršenja izborne šutnje. Naime, u zagrebačkoj Osnovnoj školi Borovje osvanuo je grafit neprimjerenog sadržaja koji je odmah prefarban, dok je na drugom biračkom mjestu selotejpom zalijepljen letak Miroslava Škore.

Tomislav Tomašević slikao se sa članicama Biračkog odbora
Letak Miroslava Škore zalijepljen na biračkom mjestu (Foto: DNEVNIK.hr)

Iz DIP-a su upozorili da su se i neki portali ponašali kao da nije izborna šutnja pa su objavljivali fotografije kandidata koji su izašli na biračka mjesta i njihove izjave. Kazne za kršenje izborne šutnje vrlo su visoke.

GONG je poručio da je zaprimio brojne pritužbe građana koje su se odnosile na kršenje izborne šutnje, pogotovo na društvenim mrežama i pojedinim portalima. Neke od pritužbi bile su zbog dijeljenja letaka određenog kandidata u pojedinim zagrebačkim kvartovima.

U Vukovaru, Petrinji i Trilju građani su se požalili na SMS-ove i poruke na WhatsAppu te telefonske pozive u kojima su pozivani da glasaju za određene kandidate.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr