Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ONI PRETHODNO OPOVRGNULI

HAKOM otkrio tko stoji iza broja s kojeg se građane pozivalo da ne glasuju za određene kandidate: "Utvrdilo se sve što sam govorio"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HAKOM je utvrdio tko stoji iza broja sa kojeg su provođene problematične ankete među Zagrepčanima. HAKOM je tako potvrdio Grmojine navode koji je već ranije odredio krivca.

Iako je Akter Public negirao da su oni korisnici broja s kojeg se pozivalo građane da ne glasuju za određene kandidate za zagrebačkog gradonačelnika ili gradonačelnicu, inspekcijski nadzor Hrvatske regulatorne agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) je utvrdio da je broj koristila agencija Akter Public.

Cijelo rješenje HAKOM-a pogledajte OVDJE. 

HAKOM navodi da je tvrtka Akter Public koristila broj 01 314 1505 s kojeg su pozivani građani da ne daju svoj glas određenim kandidatima. Točnije, nadzor je pokazao da je 4Tel, telekomunikacijski operator iz Samobora, sporni broj dao u zakup Akter Publicu.

HAKOM je 6. svibnja zaprimio prijavu Izbornog povjerenstva Grada Zagreba o zlouporabi broja te nakon što je u evidenciji HAKOM-a utvrđeno da je broj primarnom dodjelom dodijeljen 4Tel Telekomunikacije, poslan im je zahtjev za očitovanje o korisniku koji koristi navedeni broj. Oni su im dostavili očitovanje kako je broj dodijeljen korisniku Akter Publicu, naveli su u rješenju. 

Zbog ovog slučaja, kaznenu prijavu je podnijela kandidatkinja za gradonačelnicu Vesna Škare Ožbolt. 

"Podnijela sam kaznenu prijavu zbog anketara koji su telefonskim putem odgovarali ljude od glasanja za mene, šireći laži o meni. Toliko sam izgledan kandidat za drugi krug da se građane čak telefonski mora odvlačiti od glasanja za mene", napisala je u utorak na Facebooku. 

Nikola Grmoja je u petak na Twitteru objavio rezultate inspekcije HAKOM-a gdje je utvrđeno da je agencija Akterpublic provodila ankete za jednog gradonačelničkog kandidata te klevetala konkurenciju, među njima i MOST-ovog Zvonimira Troskota.

''Inspekcija HAKOM-a je utvrdila sve što sam govorio! Liniju 38513141505 s koje se provodila sramotna anketa u kojoj se blatilo
@TroskotZvonimir koristila je tvrtka Akter Public. Još jučer su iz Akter Publica poručili da lažem'', napisao je.

 

Odbacuju optužbe

Podsjetimo, navedena tvrtka oglasila se nakon prethodnih Grmojinih optužbi da kleveću konkurenciju na nadolazećim izborima kada provode anketu. Nikola Grmoja, politički tajnik MOST-a, najavio je da će stranka poduzeti pravne korake protiv agencije. 

''Agencija Akterpublic posljednjih se dana bez ikakvih utemeljenih dokaza našla u središtu medijskih spekulacija i prljave političke igre koja se provodi uoči lokalnih izbora te smo više puta kao agencija spominjani u medijskom prostoru u kontekstu provedbe ankete za izbor gradonačelnika grada Zagreba'', napisali su.

Također, rekli su da su optužbe neutemeljene i da anketu nije naručio nitko od kandidata za zagrebačkog gradonačelnika.

''Postoji točno definiran protokol kojeg se naši anketari pridržavaju prilikom anketiranja, a anketa je provedena stručno i nepristrano i niti u jednom trenutku tijekom provedbe ankete nije klevetan niti jedan stranački kandidat, niti su kandidati nagovarani na davanje pristranih odgovora. U cijeli slučaj uključen je i naš odvjetnički tim koji će provesti potrebne mjere'', priopćili su.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene