Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OTKRIVEN U AFRICI

Sumnja na omikron i u Austriji, sve više zemalja potvrđuje novi soj virusa: Izrael zatvara granice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanija, Njemačka, Italija i Češka otkrile su u subotu slučajeve nove varijante koronavirusa omikron, dok je više zemalja uvelo ograničenja za putovanja s juga Afrike. Austrija je također prijavila prvi sumnjivi slučaj zaraze omikronom.

Austrija je u Tirolu otkrila svoj prvi sumnjivi slučaj omikrona, nove varijante koronavirusa, priopćile su vlasti u alpskoj regiji. Putnik koji se prošli tjedan vratio iz Južne Afrike bio je pozitivan na covid-19 s naznakama nove varijante, iako je za potvrdu potrebno još nekoliko dana, objavile su tirolske vlasti u priopćenju.

Otkriće te varijante u Južnoj Africi izazvalo je globalnu zabrinutost, val zabrana ili ograničenja putovanja i rasprodaju na financijskim tržištima zbog straha ulagača da bi to moglo zaustaviti oporavak od pandemije.

Slučajevi su otkriveni u nekoliko europskih zemalja u subotu, uključujući Italiju i Njemačku.

Austrija je već prošli ponedjeljak zaustavila javni život svojim četvrtim nacionalnim zatvaranjem zbog koronavirusa, postavši prva zapadnoeuropska zemlja koja je ove jeseni ponovno uvela nepopularne mjere zbog porasta zaraze koronavirusom.

Početno testiranje Instituta za virologiju u Innsbrucku dovelo je do "konkretne sumnje" da bi se pozitivan rezultat PCR testa osobe u tirolskom okrugu Schwazu mogao odnositi na omikron, priopćile su vlasti.

Uzorak sada treba biti poslan Austrijskoj agenciji za zdravlje i sigurnost hrane (AGES) na daljnje ispitivanje.

"Rezultat AGES-a očekuje se sljedećih dana", navodi Elmar Rizzoli, voditelj Tirolskog operativnog stožera za koronavirus, u priopćenju. "Zaražena osoba je, prema trenutnim saznanjima i njegovim izjavama, nakon povratka s puta prije tri dana ostala isključivo kod kuće i ne pokazuje nikakve simptome", dodaje se u priopćenju.

Vlasti su iz opreza pozvale sve osobe koje su u proteklih 14 dana došle u Austriju iz zemalja južne Afrike da se dodatno testiraju.

Izrael i zabrane

Izrael je rekao da će zabraniti ulazak svim strancima u zemlju i ponovno uvesti protuterorističku tehnologiju za praćenje telefona kako bi spriječio širenje ove varijante.

Dva slučaja omikrona otkrivena u Britaniji povezana su s putovanjem u Južnu Afriku, rekao je britanski ministar zdravlja Sajid Javid.

Britanski premijer Boris Johnson objavio je mjere koje se odnose na stroža pravila testiranja za ljude koji stižu u zemlju i nošenje maski u nekim sredinama.

"Zahtijevat ćemo od svakoga tko uđe u Ujedinjeno Kraljevstvo da uradi PCR test do kraja drugog dana nakon dolaska i da se samoizolira dok ne dobije negativan rezultat", rekao je Johnson na konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Velik broj mutacija Što dosad znamo o omikronu: Koje mjere se preporučuju, na koja pitanja nemamo odgovore,  a što posebno zabrinjava znanstvenike?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna dvostruko više mutacija od delte HZJZ o novom soju virusa: "Ako postoji ijedna stvar koju svi sada mogu učiniti to je sljedeće..."

Ministarstvo zdravstva njemačke pokrajine Bavarske također je objavilo dva potvrđena slučaja ove varijante. Dvije osobe ušle su u Njemačku preko zračne luke u Münchenu 24. studenog prije nego što je uvedena mjera prema Južnoj Africi i sada su u izolaciji, priopćilo je ministarstvo.

Nacionalni zdravstveni institut u Italiji priopćio je da je slučaj nove varijante otkriven u Milanu kod osobe koja je došla iz Mozambika.

Češke zdravstvene vlasti također su rekle da ispituju sumnjivi slučaj varijante kod osobe koja je boravila u Namibiji.

Varijanta je prvi put otkrivena u Južnoj Africi, a od tada je otkrivena i u Belgiji, Bocvani, Izraelu i Hong Kongu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene