Zdravko Marić
Zdravko Marić Foto: Matija Habljak/Pixsell

Rebalans proračuna trebao bi biti spreman za sutrašnju sjednicu Vlade, rekao je u srijedu ministar financija Zdravko Marić. Istaknuo je da će uštede osjetiti svi te da će unatoč teškim okolnostima rashodna strana proračuna iz općih izvora ostati u planiranom iznosu.


Rebalans proračuna trebao bi biti spreman za sutrašnju sjednicu Vlade, rekao je ministar financija Zdravko Marić uoči užeg kabineta Vlade.

Vezani članci Prva ovogodišnja beba u Hrvatskoj rođena je u Sisku Od koronavirusa preminula još jedna mlada majka (26): Iza nje ostala beba od tri mjeseca Koronavirus, ilustracija - 2 U Hrvatskoj preminule 24 osobe, 1007 novih slučajeva: Pogledajte stanje u svojoj županiji

Na pitanje koliko će proračun biti manji, odgovorio je da će rashodna strana unatoč svim dodatnim rashodima, a poglavito zdravstvenog sustava i izdvajanja za potpore za gospodarstvo za očuvanje radnih mjesta, ostati na istoj razini kao što je bila originalno planirana.

Svi su ''žrtve'' rebalansa

"Napravit će se uštede na svim ostalim stavkama koliko god je moguće kako bi ukupna rashodna strana državnog proračuna iz općih izvora, koja se financira porezima i doprinosima, ostala i dalje na istoj razini kao što je bila originalno planirana", rekao je Marić.

"Siguran sam da ćemo sutra to moći konstatirati, to je naša osnovna ideja", dodao je.

Upitan tko je najveća "žrtva" rebalansa, odgovorio je da su to "svi, ovisno o time koliki tko proračun ima".

"Najvažnije je da svi pridonose. U današnjim okolnostima ne možete očekivati da će se proračun Ministarstva zdravstva značajnije smanjivati, kad imate stalne zahtjeve za izdvajanja za opremu ili maske, ili proračun Ministarstva rada i mirovinskog sustava koji se tiče mirovina i potpora za gospodarstvo", rekao je ministar financija.

"Svi smo unutra, svim smo kolegijalno tome pristupili", rekao je Marić.

Pad prihoda je evidentan

Ključna je poruka rebalansa, kako je istaknuo, da unatoč svim naporima uspijevamo zadržati rashodnu stranu u planiranim okvirima.

Ukupni proračunski prihodi u 2020. godini u proračunu su planirani u iznosu nešto većem od 145 milijardi kuna, a rashodi nešto više od 147 milijardi kuna.

Marić kaže kako je pad prihoda evidentan, a na njega utječu mjere potpore gospodarstvu, ali još više pad gospodarskih aktivnosti, te će sigurno "patiti prihodna strana proračuna".

Slijedi li zaduženje na vanjskom tržištu?

Novinari su pitali i slijedi li skoro zaduženje na vanjskom tržištu, s obzirom i na skori mogući tehnički karakter Vlade, a Marić je odgovorio da je međunarodno tržište u fokusu, ali na njega se treba dobro pripremiti.

"Najvažnije je da smo kadri pripremiti sve što je potrebno i čekati pravi trenutak", istaknuo je Marić.

Komentirajući prognoze Europske komisije, rekao je kako je jasno da strmi pad u cijelom EU-u neće biti u potpunosti kompenziran iduće godine, ali da treba raditi da pad bude što manji, a oporavak što brži.

Fiskalna pozicija i procjena udjela javnog duga u BDP-u slična je Vladinim projekcijama, rekao je Marić i ocijenio da se projekcije Europske komisije ne razlikuje bitno od Vladinih, što znači da su Vladine projekcije vjerodostojne.

Radna mjesta nakon lipnja

Upitan ima li novca za očuvanje radnih mjesta i nakon lipnja kada istječe tromjesečno razdoblje pomoći, odgovorio je da je novac za svibanj osiguran izdanom obveznicom, a da će se raditi paralelno i na potporama za lipanj i ostale mjesece.

Što se tiče poreznih odgoda, zakonska mogućnost je već otvorena po načelu 3+3 mjeseca, no moguće je i preispitati mjere s obzirom na okolnosti, dodao je. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju