Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Građani vraćani kućama

Skandal u Prijedoru: U Domu zdravlja propalo više od 1300 doza cjepiva - "Privremeno smo obustavili davanje druge doze Sputnjika V"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanovnici Prijedora stariji od 65 godina koji su u ponedjeljak krenuli na primanje druge doze cjepiva vraćeni su kućama uz objašnjenje da cjepiva - nema. Razlog tome je nestanak struje u Domu zdravlja zbog kojega je propalo više od 1300 doza cjepiva.

Uprava Doma zdravlja u Prijedoru nije objavila točan broj doza cjepiva protiv koronavirusa koje su trebali primiti građani stariji od 65 godina. Procjenjuje se da bi broj propalih doza mogao biti veći od 1300.

Pročitajte i ovo Ilustracija Počela sezona HZJZ objavio kad počinje cijepljenje protiv gripe: Nabavljeno 500 tisuća doza Cjepivo protiv HPV-a - 2 Najviše na sjeveru Sve više Hrvata cijepi se protiv ove bolesti: "Nitko ne može reći za sebe da je siguran"

Građani koji su u ponedjeljak bili pozvani u Dom zdravlja kako bi primili drugu dozu cjepiva vraćeni su kućama uz objašnjenje da nema cjepiva. Iz Uprave Doma zdravlja u utorak su na konferenciji za novinare priopćili da je u nekoliko navrata nestalo struje.

Vršitelj dužnosti direktora Doma zdravlja Prijedor Slobodan Javor rekao je da je u jutarnjim satima obaviješten kako je zbog nestanka struje u više navrata došlo do prekida hlađenja cjepiva.

"Zato smo privremeno obustavili davanje druge doze Sputnjika V, naglašavam privremeno. Treba reći da je zbog nestanka električne energije u više navrata došlo do poremećaja u temperaturi u frižideru, odnosno zamrzivaču, u odnosu na temperaturu predviđenu za čuvanje cjepiva", objasnio je Javor.

Dio građana primio cjepivo u ponedjeljak

Portal MojaBanjaLuka.info piše da su građani cijepljeni do 11 sati u ponedjeljak pa nije jasno jesu li građani primili doze iz zamrzivača koji se spominje.

Epidemiolog Doma zdravlja Prijedor Milica Otković tvrdi da su cjepiva koja su dali građanima bila rashlađena i time potpuno sigurna.

"Nema nikakve potrebe za zabrinutost. Odlučili smo privremeno prekinuti davanje druge doze cjepiva Sputnjik V", kazala je Otković i dodala da 2200 starijih od 65 godina još nije primilo ni prvu dozu.

Građani kojima je otkazano cijepljenje drugom dozom bit će naknadno obaviješteni o terminu, navodi Otković i dodaje kako je za drugu dozu Sputnjika V preporuka da se primi u razdoblju od 21 do 28 dana nakon prve doze.

"Prema njihovim istraživanjima, ako se građani razbole ili se dogodi nešto izvanredno, to razdoblje može ići do dva mjeseca", zaključila je Otković i dodala da se druga doza razlikuje od prve.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene