Macron o novim mjerama protiv koronavirusa
Macron o novim mjerama protiv koronavirusa Foto: Afp

Francuski predsjednik Emmanuel Macron objavio je večeras kako građani Pariza i još osam gradova ne smiju napuštati svoje domove od 21 sat do 6 ujutro, kako bi se zaustavilo rapidno širenje koronavirusa.


Policijski sat, piše BBC, na snagu stupa u subotu, a zabrana izlaska po noći vrijedit će najmanje četiri tjedna.  

Vezani članci Zoran Ničeno i Domagoj Mikić - 4 Više se ne gleda državljanstvo: Načelnik uprave za granicu objasnio tko i pod kojim uvjetima može ući u Hrvatsku Nikola Grmoja Most se protivi drakonskim kaznama za kršenje mjera, Grmoja: "Tražimo da o tome odlučuje Sabor dvotrećinskom većinom"

Macron je proglasio i izvanredno stanje, nakon što je u Francuskoj u srijedu zablježen 22.951 slučaj infekcije koronavirusom.

Diljem Europe zemlje uvode nove mjere kako bi epidemiju stavile pod kontrolu. Delomično zaključavanje uvedeno je u Nizozemskoj gdje se kafići i restorani zatvaraju. 

Španjolska Katalonija u srijedu također je na 15 dana zabranila rad ugostiteljskim objektima. Kafiće, ali i škole morala je zatvoriti i Češka koja bilježi najveću stopu zaraze - 581,3 na 100,000 ljudi.

Diljem Europe ruše se rekordi, a Rusija je u srijedu prijavila najveći broj dosad, 14.321 novi slučaj i 239 smrti.

Macron je iz Elizejske palače poručio kako se ovaj val koronavirusa razlikuje od onog u proljeće jer se proširio po svim dijelovima zemlje. 

Osim u Parizu, policijski sat vrijedit će u Marseillesu, Lyonu, Lilleu, Saint-Etienneu, Rouenu, Toulouseu, Grenobleu and Montpellieru.

Građani će smjeti van samo uz valjani razlog. Škole ostaju otvorene, a danju će se i dalje moći putovati između regija. 

"Moramo djelovati. Moramo zaustaviti širenje virusa", rekao je Macron, dodajući da zna kako je teško ljudima prihvatiti policijski sat.

Kazne za kršenje su 135 eura. I u domovima će se zabraniti grupiranja, neće biti dozovljeno više od šest ljudi. Macron je obećao pomoć tvrtkama. 

"Večeras želim poslati poruku da trebam svakog od vas, trebamo jedni druge da nađemo rješenje. Zajedno ćemo ovo prebroditi", rekao je.