Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na snazi šest tjedana

Zbog epidemije uvode najstrože mjere u Europi: Nema policijskog sata, ali putovanja unutar zemlje mogu zaboraviti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mjere u Irskoj počinju vrijediti od srijede u ponoć, a odnose se na zatvaranje trgovina maloprodaje osim za osnovne potrepštine, ograničavanje putovanja građana na maksimalno pet kilometara od kuće. Zatvaraju se i restorani i pubovi.

Irski premijer Micheal Martin potvrdio je u ponedjeljak povratak te zemlje u najvišu razinu restrikcija u borbi protiv koronavirusa, koje će trajati šest tjedana.

Razina ograničenja vezanih za COVID-19 podiže se sa sadašnje 2. na najvišu razinu 5, potvrdio je Martin. Mjere koje počinju vrijediti od srijede u ponoć među najstrožima su u Europi, a obuhvatit će zatvaranje maloprodaje, osim za osnovne potrepštine, ograničavanje putovanja građana do pet kilometara od njihova doma, a restorani i pubovi moći će imati samo dostavu. Škole će ostati otvorene, a nastavit će se i građevinski radovi. Hoteli mogu ostati otvoreni, ali samo za nužne djelatnike.

Pročitajte i ovo Igor Vidić, brat blizanac nultog pacijenta U Hrvatskoj Nulti COVID-19 pacijent prije četiri godine pod rotirkama odveden u bolnicu: "Traumatično iskustvo gdje se preko noći okrenuo svakodnevni život" Slika nije dostupna Cirkuliraju podvarijante Hrvatska na udaru novog vala koronavirusa: Gdje je najviše zaraženih, kad će vrhunac i hoće li se vraćati COVID potvrde?

"U nastojanju da suzbijemo virus uveli smo ono što je vjerojatno najstroži europski režim", rekao je Martin u televizijskom obraćanju, dva tjedna nakon što je odbacio tada iznenađujući apel zdravstvenih dužnosnika da se prijeđe na razinu 5, a ministri se prvi put usprotivili njihovim preporukama.

"Vlada je odlučila da su dokazi o potencijalno teškoj situaciji koja će nastati u narednim tjednima sada prejaki", rekao je Martin.

Iako su zemlje koje se bore s visokim stopama zaraze poput Belgije, Nizozemske i Francuske zatvorile barove, restorane i uvele policijski sat u noćnim satima, nijedna nema tako stroga ograničenja putovanja unutar zemlje.

Teže pogođena Sjeverna Irska prošlog je tjedna zatvorila škole na dva, a restorane na četiri tjedna, iako je većina trgovina i dalje otvorena. U Walesu su građani pozvani da ostanu dva tjedna kod kuće.

U nedjelju je Irska peti put u devet dana srušila svoj rekord u broju slučajeva zabilježenih u jednom danu i ima 12. najvišu stopu među 31 europskom državom koje prati Europski centar za kontrolu bolesti.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene