Život u epidemiji koronavirusa u Irskoj, ilustracija
Život u epidemiji koronavirusa u Irskoj, ilustracija Foto: Afp

Mjere u Irskoj počinju vrijediti od srijede u ponoć, a odnose se na zatvaranje trgovina maloprodaje osim za osnovne potrepštine, ograničavanje putovanja građana na maksimalno pet kilometara od kuće. Zatvaraju se i restorani i pubovi.


Irski premijer Micheal Martin potvrdio je u ponedjeljak povratak te zemlje u najvišu razinu restrikcija u borbi protiv koronavirusa, koje će trajati šest tjedana.

Razina ograničenja vezanih za COVID-19 podiže se sa sadašnje 2. na najvišu razinu 5, potvrdio je Martin. Mjere koje počinju vrijediti od srijede u ponoć među najstrožima su u Europi, a obuhvatit će zatvaranje maloprodaje, osim za osnovne potrepštine, ograničavanje putovanja građana do pet kilometara od njihova doma, a restorani i pubovi moći će imati samo dostavu. Škole će ostati otvorene, a nastavit će se i građevinski radovi. Hoteli mogu ostati otvoreni, ali samo za nužne djelatnike.

Vezani članci Sjeverna Koreja mobilizira vojsku zbog pandemije Eksplozija korone u najzatvorenijoj zemlji na svijetu: Mobilizirana vojska i 11.000 zdravstvenih djelatnika Ilustracija EU ima nova pravila o nošenju maski na letovima: Njemačka u jednom ne popušta

"U nastojanju da suzbijemo virus uveli smo ono što je vjerojatno najstroži europski režim", rekao je Martin u televizijskom obraćanju, dva tjedna nakon što je odbacio tada iznenađujući apel zdravstvenih dužnosnika da se prijeđe na razinu 5, a ministri se prvi put usprotivili njihovim preporukama.

"Vlada je odlučila da su dokazi o potencijalno teškoj situaciji koja će nastati u narednim tjednima sada prejaki", rekao je Martin.

Iako su zemlje koje se bore s visokim stopama zaraze poput Belgije, Nizozemske i Francuske zatvorile barove, restorane i uvele policijski sat u noćnim satima, nijedna nema tako stroga ograničenja putovanja unutar zemlje.

Teže pogođena Sjeverna Irska prošlog je tjedna zatvorila škole na dva, a restorane na četiri tjedna, iako je većina trgovina i dalje otvorena. U Walesu su građani pozvani da ostanu dva tjedna kod kuće.

U nedjelju je Irska peti put u devet dana srušila svoj rekord u broju slučajeva zabilježenih u jednom danu i ima 12. najvišu stopu među 31 europskom državom koje prati Europski centar za kontrolu bolesti.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju