Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Produžuje izvanredno stanje

Talijani pooštravaju mjere, nove mjere odnose se na maske: "Idućih nekoliko mjeseci neće biti lako"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijani će uskoro morati cijelo vrijeme nositi maske, i dok budu na otvorenom, najavio je u utorak talijanski ministar zdravstva Roberto Speranza.

Talijanske vlasti postrožuju mjere zbog ubrzanog rasta broja novozaraženih koji je na najvišim razinama od kraja travnja. Vlada planira proširiti "obvezu nošenja maski i na vanjski prostor", rekao je Speranza donjem domu talijanskog parlamenta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Žele ubrzati tempo Punktovi i u crkvama: Do kraja rujna Italija planira cijepiti 80 posto stanovništva Slika nije dostupna Prvi takav slučaj Preminuo pacijent koji je 250 dana bio pozitivan na koronavirus: "To samo pokazuje snagu virusa"

"Maske su ključno sredstvo za borbu protiv širenja koronavirusa", posebno kad se susrećete s ljudima koji vam nisu sustanari, naglasio je talijanski ministar.

Mjera će biti dio odredbe koja će se usvojiti u srijedu i kojom će se vjerojatno i produžiti izvanredno stanje proglašeno na razini cijele Italije. Ono je trebalo isteći 15. listopada, no moglo bi biti produženo do 31. siječnja.

Proglašeno izvanredno stanje u slučaju katastrofe

Talijanska vlada proglašava izvanredno stanje u slučaju katastrofa poput potresa, a to joj dopušta da djeluje brže i zaobilazi neke procedure. Speranza je najavio da će vlada narediti i snažniju primjenu pravila socijalnog distanciranja.

Zaštitne su maske u nekim talijanskim regijama već obvezne u vanjskim prostorima, kao na Siciliji, u Kampaniji i Laziju. Pravilo se ne odnosi na mlađe od šest godina, građane s posebnim potrebama, goste vanjskih prostora kafića i restorana te one koji vježbaju ili se bave sportom.

Broj novozaraženih u Italiji raste devet tjedana zaredom, no situacija je i dalje bolja nego u ostatku Europe.

Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) objavio je kako je u posljednjih 14 dana u Italiji bilo 45 slučajeva zaraze na 100 tisuća stanovnika. U Španjolskoj taj broj iznosi 319,3, u Francuskoj 246,8, u Njemačkoj 34,1, a u Hrvatskoj 68,8.

Među boljima u Europi

"Među europskim državama Italija je uz Njemačku među boljima u upravljanju drugim valom, no nemojmo zbog toga imati iluzije", rekao je Speranza.

Talijanski ministar kazao je da je ponovno otvaranje škola u rujnu, za koje se strahovalo da će povećati broj zaraženih, "zasad imalo mali učinak". Italija je bila prva zapadna država pogođena pandemijom koronavirusa, posebno u sjevernim regijama.

No za razliku od ranih dana te zdravstvene krize, kad nije bilo dovoljno bolničkih kreveta i respiratora, talijanske bolnice danas su pod puno manjim pritiskom. Broj oboljelih na intenzivnoj njezi je krajem ožujka i početkom travnja bio veći od četiri tisuće, a 29. srpnja je pao na ispod 40. U ponedjeljak je narastao na 323.

Speranza poručuje da nema prostora za opuštanje. "Mislim da idućih nekoliko mjeseci neće biti lako", zaključio je.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene